Subota, 20. travnja 2024.

FOTO: VELIKO PRIZNANJE Bojana Kežman svestrana je odgojiteljica mentorica, autorica slikovnica i učiteljica joge za djecu

Bili smo na Bojaninom satu joge u vrtiću

Odgojiteljica Bojana Kežman iz Dječjeg vrtića Tratinčica na popisu je 367 odgojno-obrazovnih djelatnika Agencije za odgoj i obrazovanje koji će zadnjeg dana siječnja biti promovirani u više zvanje.

Tko je još na popisu iz Podravine i Prigorja provjerite ovdje.

Ova svestrana odgojiteljica, ilustratorica, autorica slikovnica i jedina učiteljica joge za djecu na koprivničkom području ponijet će titulu odgojiteljice mentorice. Upravo su ljubav prema djeci, likovnom izričaju i vježbanju “krivci” za zanimljive kreativnosti koje stvara.

Tako je iza nje već nekoliko slikovnica, prva je bila taktilna slikovnica za slijepu djecu “Tajna stare škrinje”, a nakon nje “Leti, leti balončić”. Nedavno su javnosti predstavljene i tri psihološko-edukativne koje su nastale u suradnji s ravnateljicom Dječjeg vrtića Tratinčica Idom Šipek, koja je po struci psihologinja.

– Ove slikovnice pomažu djeci da se nose s emocijama i spoznajama svijeta oko sebe i u sebi. Primijetile smo da djeca imaju manje koncentracije, da su nervoznija i pod stresom i da sve to utječe na njihov način života. Prva slikovnica od koje smo krenule je “Lov na balončić” koja se bavi tehnikama disanja. Kroz nju djeca mogu naučiti kako disanjem olakšati prolaženje kroz neke emocije kao što su strah, tuga, ljutnja – objasnila je Kežman.

Snimio Marko Posavec.

Dodala je da druga slikovnica “Kućna pustolovina” pomaže djeci usmjeriti pažnju na sebe i da nauče opažati trenutak.

– Treća je “Utrka brodova”. Manje-više svi mi imamo neke misli koje nas opterećuju, s kojima se teško nosimo, koje nam se stalno vraćaju. Ova slikovnica govori o otpuštanju tih misli kako bi nam bilo lakše nositi se s njima i krenuti dalje – kazala je Kežman koja je ilustrirala slikovnice.

Ljubav prema crtanju oduvijek se provlači kroz njen život i to od najranijih dana. Tako je završila i srednju školu za tekstilni dizajn u Varaždinu.

– Kroz život se nekako pojavila i ljubav prema djeci, želja za prenošenjem znanja i završila sam u predškolskom odgoju kao odgojiteljica – napomenula je.

Snimio Marko Posavec.

Uz ove dvije ljubavi, s vremenom se pojavila i ona prema vježbanju koju je uspjela ugraditi u svoje zanimanje.

– Počela sam vježbati jogu, osjećala sam se dobro i vidjela sam da bi to i djeci moglo koristiti, stoga sam se odlučila na edukaciju za dječju jogu. Velika je razlika između joge za odrasle i djecu i čak postoje predrasude kod odraslih da su joga i djeca nespojivi. Baš zbog toga što je bespredmetno očekivati da će djeca u jednom položaju biti mirna po nekoliko udaha, dječji sat u potpunosti je prilagođen njima: ima puno plesa, pokreta, igara, puno rekvizita, plišanaca, lopte, marame… – objasnila je Kežman.

Zanimljivost je i da se dječji sat najčešće vrti oko neke teme koja je interesantna djeci.

– Za sat joge treba osmisliti dobru priču, ona može biti iz životinjskog svijeta, putovanja, svemir, podzemni svijet, svijet iz mašte. Jedino što je potrebno je prilagoditi slikovnicu, odnosno priču, vježbama – zaključila je Kežman.

Sat na kojem smo bili temeljio se upravo na slikovnici “Lov na balončić”, a kako je bilo pogledajte u našoj fotogaleriji.

zatvori