Srijeda, 27. ožujka 2024.

ANA JEMBREK Operna pjevačica i book blogerica: Koprivnica je velik dio moje glazbene i knjiške povijesti

Rodni kraj i sredina iz koje potječemo određuju naš životni put i često se govori da od njih ne možemo pobjeći. U to nas je uvjerila i životna priča Ane Jembrek, jedne od najpoznatijih book blogerica u Hrvatskoj koja svoje korijene veže upravo uz okolicu Koprivnice, točnije Suboticu Podravsku.

Operna pjevačica, blogerica, influencerica, dizajnerica video igara i veliki knjiški moljac – da, dobro ste pročitali. Ovo je samo mali dio aktivnosti kojima se danas bavi svestrana Ana Jembrek. Zanimalo nas je na koji način su svi Anini interesi povezani.

– Zajedničko je da su svi potekli od strasti i hobija, te su izuzetno kreativni i usmjereni prema lateralnom razmišljanju. Volim kad mi je um u kreativnom modu i jako volim zajednice koje se okupljaju oko takvih hobija. Pjevanje sam uvijek preferirala u ansamblu s više ljudi, volim zajedničku igru, a posebno mjesto u mom čitateljskom srcu rezervirano je za book clubove i rasprave o pročitanom. Nekako mi je uvijek lako polazilo za rukom od hobija krenuti i profesionalno (i obrnuto, s obzirom na to da mi je ovih dana pjevanje više hobi od zanimanja) i to mi pruža životnu dinamiku u kojoj silno uživam.

Foto: Mario Poje / ustupila Ana Jembrek.

Mnogi Koprivničanci se Ane prisjećaju upravo po njezinim vokalnim izvedbama kojima je obogaćivala programe brojnih koprivničkih kulturnih događaja i manifestacija. Svoj glazbeni put započela je upravo u Koprivnici, gdje je u glazbenoj školi učila svirati flautu, a glazbeno obrazovanje nastavlja u Varaždinu, smjer solo pjevanje te polazi i Muzičku akademiju. Po njezinom završetku, Ana se vraća u Koprivnicu i predaje solo pjevanje u koprivničkoj Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić. Tamo se Ane sjećaju i dan-danas, otkriva nam to ravnateljica škole Ariana Šandl.

– Ana je bila vrlo uspješna solistica, sopranistica koja je očaravala svojim nastupima i imala pred sobom perspektivnu karijeru. Kod nas je u umjetničkoj školi radila kao profesorica solo pjevanja te je iza sebe ostavila klasu vrlo uspješnih učenika.

Životni put je Anu odveo u Zagreb, ali uz Koprivnicu je vežu samo lijepa sjećanja.

– Moja sjećanja na Koprivnicu su vrlo topla. Iako nikad nisam živjela u Koprivnici, već u okolici, uz nju vežem puno krasnih uspomena i smatram je dijelom svog identiteta, ipak sam rođena tamo. Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” bila je moja prva knjižnica izvan škole. U koprivničkim sam knjižarama kupovala svoje prve knjige tako da je ovaj grad veliki dio moje knjiške povijesti. Ovih dana Koprivnicu ponovo upoznajem kroz oči svojeg supruga koji odnedavno radi kao specijalizant radiologije u koprivničkoj bolnici.

Prva knjiška iskustva utjecala su na Anin današnji posao. Možemo reći da je ostvarila san svakog knjigoljupca: radi u jednoj zagrebačkoj knjižari, okružena je knjigama i piše na blogu Books Rock My World koji broji preko 420 tisuća pratitelja na Facebooku.

Books Rock My World je nastao sasvim slučajno u zlatno doba Facebook stranica kada su se postovi viralno širili baš poput pravih virusa. Danas je to drugačije i moram priznati da sam BRMW donekle zanemarila i posvetila se modernijem konceptu stranice koju sam otvorila za domaću publiku: Knjige su moj svijet. Željela sam se usmjeriti recenzijama naslova i direktnijoj komunikaciji s domaćim čitateljima, dok se BRMW više bazirala na šalama i memovima na temu knjiga i čitanja. Biti bloger je zahtjevan hobi, zahtijeva svakodnevni angažman, gramzivo mi proždire slobodno vrijeme, ali u njemu zaista uživam. Htjela sam poraditi na vlastitoj čitateljskoj sigurnosti, poraditi na izražavanju, blog mi je omogućio da porastem kritički i duhovno kao osoba.

Ustupila Ana Jembrek.

Biti influencer nije lako; iza svake Anine objave na blogu stoji puno truda i rada pa pojašnjava da ipak ne sjedi cijele dane zakopana u knjigama:

– Zaista stoji puno truda i vremena. Svaki post i recenzija koju objavim zahtijeva sate promišljenog i usmjerenog angažmana, a knjige, iako ih volim, nisu proizvod za brzu konzumaciju. S obzirom i na to da surađujem s izdavačima u smislu da od njih često dobivam recenzentske primjerke, a i na mjesečnoj bazi sudjelujem u nekoliko book clubova, nisam u situaciji da uvijek čitam knjige koje mi se baš u tom trenutku čitaju. Također, nekad se nije ni lako izraziti o knjizi na valjan subjektivno-objektivni način, pa i to zahtijeva vrijeme za promišljanje te koncentraciju. A bome, ponekad bih radije slobodno jutro provela radeći nešto drugo, a ne pišući recenziju ili loveći čim bolje svjetlo za fotku knjige u stanu.

Ana ističe da broj book blogera u Hrvatskoj raste što je pomalo začuđujuće jer, prema statistikama, Hrvati čitaju jako malo:

– Book blogerska situacija se zaista razvila i porasla u posljednje vrijeme. Ima to svojih porođajnih muka, ali smatram da se s vremenom profiliralo dovoljno blogera čijem se postovima lako veseliti i čijem je mišljenju o knjigama lako vjerovati. To su blogeri koji toliko dobro opišu svoje iskustvo s pojedinom knjigom da ti usta zasline od potrebe da kušaš istu knjigu. Mislim da blogeri gode kulturi čitanja i kupovanja knjiga u Hrvatskoj, svakako poboljšavaju statistiku (i mali koraci su koraci u pravom smjeru), o čemu svjedoči i činjenica da su ih izdavači prepoznali kao izvanredan komunikacijski kanal prema krajnjim kupcima.

Pred Anom su sada novi izazovi u kojima želi doprijeti do svojih pratitelja koji svakako cijene iskrenost i autentičnost – čitatelji su željni dojmova. Objava, novosti, recenzija, lijepih fotkica i razmjena razmišljanja, i to ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj regiji, zaključuje Ana. Tko zna čime nas još sve ova svestrana blogerica može iznenaditi.

zatvori