Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO U AK galeriji izloženi radovi s prijedlozima nepostojećeg bajaškog pisma

Multimedijalna izložba ‘Slovo po slovo’ održana je u subotu u AK galeriji, a tom su prilikom izlagali članovi Udruge Roma ‘Korak po korak’ – Monika Horvat, Marina Dolenčić i Elvis Oršoš te član Ateliera Koprivnica Bojan Koštić.

Riječ je o radovima nastalima u prosincu u sklopu edukativnog projekta “Umjetnost: polje komunikacije, uključivanja i povezivanja”. Na jednoj od radionica zadatak je bio osmisliti pismo romskog, odnosno bajaškog jezika, dok su sama slova temeljena na osobnim sjećanjima iz djetinjstva samih sudionika.

Voditelj radionice Bojan Koštić istaknuo je da su na izložbi predstavljena četiri rada: serija crteža sudionika koji prikazuju pojmove, ljude i pojave iz djetinjstva sudionika na radionici, jedan video rad koji dokumentira svjedočenja sudionika ispričana na romskom jeziku, seriju od 18 piktograma te jedan svjetlosni objekt s digitaliziranim oblicima tih piktograma.

Otvorenju izložbe, uz Tanju Špoljar, predsjednicu Ateliera Koprivnica te Bojana Koštića, voditelja radionice i autora izložbe, prisustvovao je i Franjo Horvat, predsjednik Udruge Korak po korak Koprivničko-križevačke županije te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine.

zatvori