Četvrtak, 18. travnja 2024.

Prave vrijednosti: Adela svojim učenicima priprema kreativne radionice kako bi prepoznali važnost prijateljstva

Učiteljica Adela Stilin pronašla je način kako svojim učenicima drugog razreda Osnovne škole Koprivnički Ivanec – matične škole Kunovec nastavu učiniti zanimljivijom.

Adela je dugi niz godina uključena u inicijativu “Memento prijateljstva” koji je pokrenula Sandra Vuk iz Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono. Ovim projektom se kroz zanimljive, maštovite radionice i aktivnosti promovira građanski odgoj, održivi razvoj, važnost informacijsko-komunikacijske tehnologije, ali i promicanje materinjskog jezika.

Adela nam otkriva da već nekoliko godina radi kao učiteljica na zamjenama u podravskim školama te ju to dodatno motivira na kreativni rad:

– Upravo zbog toga što sam često na zamjenama želim svakom razredu u koji dođem nastavu učiniti zanimljivom i odmaknuti se od one uobičajene: sjedenja, prepisivanja i nabrajanja – priča nam Adela.

Snimio Marko Posavec.

Tako je za svoje učenike u Kunovcu nedavno pripremila radionicu “Moj prijatelj/Moja prijateljica” u kojoj su učenici sami učili o vrijednostima prijateljstva kroz razgovor, priču i crtanje.

– Radionicu smo započeli tako da smo u učionicu dozvali “sunce prijateljstva”, upisujući na svaku zraku sunca što zapravo učenicima znači prijateljstvo. Bilo je tu pojmova poput smijeha, igre, ali i rečenice “Prijatelj mi treba da ne budem sam”.

Učenici su morali prepoznati i koje to oni osobine dobrog prijatelja imaju pa su se mališani  složili da njihovi prijatelji moraju biti zaigrani i zainteresirani za njihovu igru, ali i pošteni i iskreni.

– Neki su učenici bili malo sramežljivi kada su svojim prijateljima morali reći koje to oni osobine dobrih prijatelja imaju. Na kraju su se više sramili oni koji su slušali o tome – prisjeća se Adela.

Čitali su i priču “Riba duginih boja” te raspravljali o glavnom liku i njenom ponašanju.

– Ova riba je predivna i svi joj se dive jer ima šarene ljuskice. Svi žele jednu ljuskicu, ali ona je sebična i ne želi ih darovati. Na kraju se njezine prijateljice ne žele družiti s njom pa ona traži savjet hobotnice – priča nam Adela da su mališani tako naučili: Ako ti samo jedan mali komadić sebe daš nekome, bit ćeš sretan jer zauzvrat dobivaš njihovu ljubav i prijateljstvo.

Na kraju radionice na papirnate cvjetove učenici su uz imena svojih prijatelja pobrojali njihove pozitivne osobine. Svatko od učenika taj cvijet je poklonio svom razrednom prijatelju kao lijepu uspomenu.

Foto: Osnovna škola Koprivnički Ivanec
Foto: Osnovna škola Koprivnički Ivanec
Foto: Osnovna škola Koprivnički Ivanec
Foto: Osnovna škola Koprivnički Ivanec
zatvori