Petak, 26. travnja 2024.

ZAVIČAJNO NAKLADNIŠTVO 2019. Tiskano najviše prigodnih monografija, objavljen veći broj slikovnica, a po prvi puta pojavile su se digitalne slikovnice

U izlozima koprivničke Knjižnice Fran Galović do 20. siječnja može se pogledati izložba županijskog nakladništva.

– Već dugi niz godina brižno čuvamo svu zavičajnu građu u zbirci ‘Caproncensis’ i trudimo se promovirati zavičajno nakladništvo. Zanimljiv je podatak da je ovo već 25. godina za redom kako pripremamo izložbu i objavljujemo pregled županijskog nakladništva u protekloj godini – rekla je Josipa Strmečki iz Knjižnice.

Dodala je da je županijsko nakladništvo u 2019. godini brojem i vrstama tiskanih djela vrlo slično prošlogodišnjem.

Različita književna, stručna i publicistička građa

– Skupilo se stotinjak djela podravskih autora i nakladnika, a zastupljena je različita književna, stručna i publicistička građa. Pored profesionalnih nakladnika tu su i različite udruge, škole, znanstvene i kulturne institucije, ali i pojedinci koji se odlučuju na vlastitu nakladu – kazala je Strmečki.

Što se tiče kriterija odabira, Strmečki ističe da su to oni koji važe za uvrštavanje u zavičajnu zbirku Knjižnice, a to znači da su autori ili nakladnici vezani uz Koprivnicu i koprivničku Podravinu ili šire, uz Županiju, a isto tako ako se djela svojom tematikom odnose na Županiju.

Po prvi put pojavile su se digitalne slikovnice

– Protekle godine najviše se tiskalo stručno-popularnih i publicističkih monografija koje su se pojavile prigodno, uz razne obljetnice. Objavljen je i veći broj slikovnica, a prvi put su se, u izdanju Knjižnice pojavile digitalne slikovnice – ‘Čarobnjak Gordon’, ‘Grad u Koprivama’, ‘Dravski vilenjak’, ‘Slavko na viteškom turniru’, ‘Šuma na kraju svijeta’, ‘Vitez Slavko u knjižnici’, ‘Razglednica iz budućnosti’ i ‘Div Leđan’ – objašnjava Strmečki.

Kada je riječ o autorima, kaže da neki od njih skoro svake godine objave nešto novo, a da ljudska kreativnost i mašta nemaju (dobnih) granica pokazuje i primjer našeg najstarijeg zavičajnog stvaratelja, stogodišnjeg Zvonimira Zvonka Tomca, koji je i prošle godine, u vlastitoj nakladi, objavio poetsko-proznu zbirku ‘Osmjesi nečujnih mirisa’. Dragutin Feletar, Božica Jelušić i Ivan Picer također su u ovom nizu autora koji kontinuirano stvaraju i objavljuju.

Nova imena nakladnika

– A što se tiče nakladnika, ‘Šareni dućan’ je pojam za trajnost i osebujnost izdavaštva, jer nas već više od dva desetljeća razveseljavaju odabranim naslovima svjetske i domaće književno-glazbene scene. ‘Figulus’ je respektabilni izdavač pretežno vjerske literature i rekorder po broju tiskanih djela i u 2019., a ‘Muzej grada Koprivnice’ naš je najdugovječniji nakladnik. Od novijih imena polako, ali sigurno kroče ‘Društvo hrvatskih književnika’, ‘Podravsko-prigorski ogranak Koprivnica’, ‘Matica hrvatska, Ogranak Koprivnica’, ‘Umjetnička organizacija Artikulacije’, ‘Sveučilište Sjever’naglasila je Strmečki.

Zaključila je i da Križevci i Đurđevac također imaju nakladnike koji djeluju dugi niz godina i tiskaju djela koja često prelaze lokalne okvire, a na prvom mjestu je svakako križevačka nakladana kuća ‘Veda’,a na đurđevačkom području to je ‘Matica hrvatska, Ogranak Đurđevac’.

zatvori