Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Županijska skupština: Političkim strankama više od pola milijuna podravsko-prigorskih kuna

Više od pola milijuna kuna, točnije 515.000, osigurano je u proračunu Koprivničko-križevačke županije za iduću godinu za rad političkih stranaka.

Svaka stranka koja ima predstavnika u županijskoj skupštini može računati na 12.291,17 kn po predstavniku. Ako je riječ o podzastupljenom spolu, dakle o članici, taj se iznos uvećava za 10%, odnosno 1.229,11 kn.

SDP i Laburisti neće podržati ovaj prijedlog jer smatraju da se političkim strankama daje prevelik novac, rekao je SDP-ov Marko Fucak istaknuvši da nije riječ o populizmu već o principu:

– Ja kao izabrani vijećnik dobivam 500 kuna, predsjednik Pintar 3.000 kuna. Župan ne dobiva ništa jer ima plaću. Ako dužnosnici dobivaju naknadu, nije mi jasno zašto još i njihove političke stranke trebaju dobiti novac. Građani tako duplo plaćaju.

Fucakov prijedlog naišao je na glasno negodovanje iz vijećničkih klupa što se vidjelo i tijekom glasovanja. Protiv predloženog financiranja političkih stranaka bili su samo vijećnici iz redova SDP-a i Hrvatskih laburista, dok su ostali digli plave pločice “ZA”.

Tako će najviše novca, gotovo 150 tisuća kuna, dobiti podravsko-prigorski HDZ za svojih 10 članova i dvije članice. Slijedi Željko Lacković – Nezavisne liste s gotovo 91 tisućom kuna i županova Mreža nezavisnih lista s gotovo 75 tisuća. Lackovićeve boje u Županijskoj skupštini brani sedam ruku, od kojih su četiri ženske. Mreža ima 6 vijećnika od kojih je samo jedna žena.

Oporbeni SDP i HSS imaju jednak broj ruku u podravsko-prigorskoj skupštini – po pet. No kako SDP ima jednu članicu, a HSS ni jednu, socijaldemokratima slijedi nešto manje od 63 tisuće kuna, a HSS-u manje – gotovo 61,5.

Hrvatska stranka umirovljenika i Hrvatska narodna stranka imaju po dva člana skupštine pa će dobiti iste iznose – po 24.582,34 kune. Upola manje – 12.291,17 kuna, za po jednog člana skupštine iz županijskog će proračuna dobiti Hrvatski laburisti – Stranka rada i Živi zid.

zatvori