Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Županija osigurala stipendije za 60 studenata – najzastupljeniji studiji medicine i strojarstva

Župan Darko Koren danas je u županijskom sjedištu u Nemčićevoj potpisao ugovore o stipendiranju studenata s područja Koprivničko-križevačke županije za akademsku godinu 2019./2020.

Ove godine, s obzirom na veliki interes studenata, Županija je osigurala najviše stipendija dosad – njih 60, odnosno čak 25 stipendija više nego prošle akademske godine, a studenti će primati financijsku potporu u visini 700 kuna mjesečno.

Prema studijskim programima i ove je godine u stipendijama najzastupljeniji studij medicine s trinaest studenata, zatim slijede programi strojarstva s devet, elektrotehnike sa šest, farmacije s pet, dentalne medicine s četiri, građevinarstva s tri, prava također s tri, edukacije i rehabilitacije s dva studenta, dok su s po jednom studentskom stipendijom zastupljeni programi poslovnog menadžmenta, biologije, filozofije, kemijskog inženjeringa, logopedije, poslovne ekonomije, psihologije, matematike, fizike te veterinarske medicine.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Župan je uz želje za što boljim akademskim uspjehom čestitao svim prisutnim studentima te napomenuo kako Županija kontinuiranim ulaganjem u visokoškolsko obrazovanje nastoji podići broj visokoobrazovanih osoba koje će nakon završetka studija, svojim znanjima i vještinama pomoći u razvoju Koprivničko-križevačke županije:

– Osim što smo prema svojoj ulozi zaduženi za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, veliku pažnju posvećujemo visokoškolskom obrazovanju pa smo tako ove godine osigurali sredstva za čak 60 stipendija. Nakon desetogodišnjeg modela kreditiranja, u posljednje četiri godine koristimo ovakav model stipendiranja jer smatramo kako je bolji, kvalitetniji i jednostavniji za korištenje uz povoljne uvjete i obaveze koje ćete vjerujem ispuniti. Započeli smo s 20 stipendija, a samo nekoliko godina kasnije pronašli smo prostor da osiguramo sredstva za 60 korisnika. Treba istaknuti kako smo ove godine imali i najviše zaprimljenih zahtjeva do sada, njih 123 te kako bismo drage volje svima udovoljili, no morali smo odabrati u skladu s mogućnostima i prema propisanim kriterijima. Osnovni uvjet za dobivanje stipendije jest deficitarnost zanimanja na području naše županije pa smo sa Zavodom za zapošljavanje i uskladili informacije kako bismo uistinu odabrali one studijske programe za kojima je najveća potreba na tržištu rada – pojasnio je župan.

Dodao je kako Županija i dalje nastavlja s ulaganjima u sustav obrazovanja te je podsjetio kako se, uz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, godišnje za potpore visokoškolskom obrazovanju kroz stipendije i otplatu kreditnih linija iz županijskog proračuna izdvaja oko tri milijuna kuna kojima se servisiraju potrebe studenata.

– Iduće godine planiramo velike investicije u sektoru osnovnog školstva pa ćemo tako u suradnji s pet općina izgraditi i pet školskih sportskih dvorana što će dodatno poboljšati uvjete za naše školarce. Podsjećam i kako sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola koji imaju gotovo besplatan prijevoz, a pretpostavljam da su i neki od vas u toj dionici svojeg obrazovanja osjetili te pogodnosti. Želim vam uspjeh u nastavku obrazovanja i svladavanju akademskih zadataka koji su pred vama te da opravdate vlastita, ali i ulaganja vaših roditelja koji su vam najveća potpora. Ovo je naš mali doprinos na vašem putu, simboličan znak pažnje i potvrda opredjeljenja Županije u ulaganja u sektoru obrazovanja – naglasio je župan te čestitao svima nadolazeće blagdane.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

U ime studenata obratili su se studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Lucija Rukavina koja je Županiji zahvalila na ukazanom povjerenju i izrazila nadu kako će studenti ispuniti sve uvjete i obaveze te da nitko neće morati vraćati stipendije, dok je student elektrotehnike na Sveučilištu Sjever Mihael Ormanec uz zahvalu dodao kako će sredstva studentima uvelike koristiti u lakšem kreiranju vlastitog budžeta.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek sa suradnicima te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Spomenimo kako su osim deficitarnosti struke, kriteriji na natječaju uključili i ostvareno pravo na stipendiju u prethodnoj akademskoj godini, ostvaren uspjeh u prethodnoj godini, godinu studija, pojedinačne nagrade, socijalni status i druge socijalne prilike te volontiranje kandidata.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori