Srijeda, 24. travnja 2024.

Sastali se načelnici Legrada i Ortilosa: U planu je izgradnja pješačko-biciklističkog mosta preko Drave

Sastanak načelnika bratskih općina Legrada i Ortilosa održan je u ponedjeljak u Mađarskoj. S obzirom na to da su u listopadu bili lokalni izbori u Mađarskoj, došlo je do promjene načelnika te je za novu načelnicu izabrana Zita Kelei.

Općina Legrad i Općina Ortilos surađuju od 1994. godine i otvaranja prvog malograničnog prijelaza, a 2013. godine potpisale su Povelju o bratimljenju i provele prvi zajednički EU projekt: Legrad and Ortilos on bike.

Na početku sastanka načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić čestitao je mađarskoj kolegici na pobjedi na izborima, a nakon toga nastavili su se razgovori na zajedničkim projektima. Jedan od glavnih projekata je malogranični prijelaz, za koji je zaključeno da treba modernizirati. Također raspravljalo se oko gradnje biciklističkih staza i modernizaciji cesta prema ušću Mure, a kao kruna suradnje, po ulasku Hrvatske u Schengen, želja je da se izgradi pješačko-biciklistički most koji bi spajao dvije općine i države. Uz općinskog načelnika, sastanku je prisustvovao Stjepan Kuruc, općinski vijećnik u svojstvu prevoditelja, koji se prisjetio i pojasnio prošlost suradnje Legrada i Ortilosa.

Nakon sastanka delegacija je posjetila Zavičajnu zbirku Ortilosa za koju je općina dobila sredstva za obnovu.

Početkom sljedeće godine održat će se novi sastanak u Legradu kako bi se dogovorio konkretan program malograničnog prijelaza koji će se održati posljednje nedjelje u mjesecu srpnju 2020. godine.

Foto: Općina Legrad
Foto: Općina Legrad
zatvori