Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Raste broj dobrovoljno predanog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih naprava, postoji razlog za to

Podravci i Prigorci Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj dobrovoljno predaju sve veći broj zračnih pušaka, oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Predaja je dio preventivne akcije ‘Manje oružja, manje tragedija’ u kojoj naša policijska uprava sudjeluje od 2007. godine.

Policijski službenik protueksplozivne zaštite Policijske uprave koprivničko-križevačke Mato Radotović ističe da su prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građani koje posjeduju oružje bili dužni registrirati do 1. studenoga ove godine. Oni koji to nisu napravili, mogu ga predati dobrovoljno kako bi izbjegli visoke kazne zbog nelegalnog posjedovanja.

– Do 1. prosinca ove godine građani su dragovoljno predali 98 zračnih pušaka koje nisu uspjeli registrirati na vrijeme jer oružje koje se registrira mora zadovoljavati neke uvjete. Što se tiče minsko-eksplozivnih sredstava ove smo godine zaprimili 158 predaja. U odnosu na prošlogodišnji broj od 117 predaja to je znatno povećanje.

Mato Radotović. Snimila Silvija Škoda.

U prvih 11 mjeseci ove godine predano je i 114 komada ostalog oružja, što je četverostruko povećanje u odnosu na godinu ranije, ističe Radotović.

Akcija ‘Manje oružja, manje tragedija’ traje i dalje. Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke pozivaju sve građane koji posjeduju nelegalno oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva da nazovu broj 192. Policijski službenici će izaći na teren u civilnoj odjeći i civilnom vozilu i tako garantirati potpunu anonimnost osobe koje oružje posjeduju. Svakom predajom smanjuju se potencijalne opasnosti koje oružje i eksplozivne naprave mogu izazvati, zaključio je Radotović.

Snimila Silvija Škoda.
Snimila Silvija Škoda.
Snimila Silvija Škoda.
zatvori