Petak, 29. ožujka 2024.

AKCIJA VIKEND Dvojica vozača bježala od policije: jedan kroz crveno, drugi kroz STOP; sud nije imao milosti

Vozači osobnih automobila dobro će zapamtiti prometne prekršaje u kojima ih je policija uhvatila ovog vikenda. Dvojici su izrečene peteroznamenkaste novčane kazne, a jednome će se novčanik stanjiti za gotovo 40 tisuća kuna.

Policija je od petka do nedjelje evidentirala tri prometne nesreće, dvije s materijalnom štetom i jednu s lakše ozlijeđenom osobom. Do njih je došlo zbog nepropisnog mimoilaženja, brzine neprilagođene uvjetima na cesti i nedržanja životinje pod nadzorom, a dvije od tri nesreće, među kojima i onu s ozlijeđenom osobom, prouzročili su mladi vozači.

Tijekom vikenda sankcionirano je 214 prometnih prekršaja od kojih se gotovo polovica – točnije 102 – odnosilo na prekoračenje dopuštene brzine kretanja, 27 na upravljanje pod utjecajem alkohola, 22 nekorištenja sigurnosnog pojasa i osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Pojačan nadzor prometa rezultirao je uhićenjem sedam vozača. Protiv četvorice provedeni su žurni prekršajni postupci. Svi su bili recidivisti.

Alkoholni rekorder vikenda uhvaćen je u petak malo prije 22 sata u Koprivničkoj ulici u Starigradu. Bio je to 59-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,32 promila. No, to je bio samo početak njegovih problema: vozač se oglušio na znakove policijskih službenika, vozilom prelazio u suprotni prometni trak, a još je ignorirao i znak obaveznog zaustavljanja na raskrižju. Plus, već je ranije uhvaćen u prometnim prekršajima. Uhićen je i kažnjen novčanom kaznom od 18.300 kuna. Uz to, osam mjeseci ne smije upravljati vozilima B kategorije.

Rekorder što se tiče brzine kretanja bio je vozač osobnog automobila koji je u nedjelju navečer na D-2 u Glogovcu vozio 117 kilometara na sat, iako je brzina tamo ograničena na 60.

No, od svih posebno se istaknuo 33-godišnji vozač osobnog automobila koji je u kasnim večernjim satima subote uhvaćen u Koprivnici kako vozi pod utjecajem alkohola od 1,86 promila. Nije imao ni važeću vozačku dozvolu jer mu je već ranije izrečena mjera zabrane upravljanja. Pored toga oglušio se na upute policijskih službenika, ubrzao i prošao kroz raskrižje dok mu je bilo upaljeno crveno svjetlo na semaforu. Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici odredio mu je kaznu od 38.400 kuna te 12-mjesečnu zabranu upravljanja vozilima B kategorije.

Spomenimo i kako je policija tijekom vikenda izvršila nadzor ukupno 45 mladih vozača. Tri su imala alkohola u organizmu, a mladi su vozači sankcionirani i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, nenošenja vozačke dozvole i nepoštivanja prometnih znakova.

zatvori