Četvrtak, 28. ožujka 2024.

IMAMO DOBITNICE Kajkavska komedija ‘Čini barona Tamburlana’ dolazi u Domoljub

Kajkavska komedija ‘Čini barona Tamburlana’ u izvedbi HNK Varaždin u četvrtak, 12. prosinca gostuje u koprivničkoj dvorani Domoljub, a portal Drava.info poklanja vam ulaznice!

Predstava će se održati u četvrtak, 12. prosinca s početkom u 19:30 u dvorani Domoljub.

Po dvije ulaznice za “Čini barona Tamburlana” osvojile su Aleksandra BaranašićPetra Kolman. Čestitamo! Upute smo vam poslali putem e-pošte.

Ova kajkavska komedija iz 18. stoljeća zacijelo je jedna od ponajboljih hrvatskih komedija 18. stoljeća uopće. Od 19. stoljeća kada je pronađena i tiskana njena kraća verzija, traje neprestani istraživački – znanstveni i kazališni interes za nju. Udaljeni uzor ovoj komediji jest Molièreov “Građanin plemić”, no kako to biva u hrvatskoj književnosti 18. stoljeća (od dubrovačkih prerada Molièrea do kajkavskih komedija) literarni uzori i poticaji samo su početak na koji se nadograđuje i aktualizira, lokalizira i smješta mentalitetski i sociološki u naš prostor. Ova kajkavska komedija bavi se vrlo konkretnim i vrlo partikularnim iz shvaćanja društva i mentaliteta jednog podneblja, no zanimljivost ove kajkavske komedije jest da nepoznati autor navodi kako se ona događa vu Raguzi. Naznaka dubrovačkog lokaliteta i kajkavskog jezičnog izričaja govore o povezanosti hrvatskih krajeva u 18. stoljeću, ako ni kroz što drugo, a ono kroz identične komičke probleme koje naši mentaliteti nose.

Izvor: HNK Varaždin

ČINI BARONA TAMBURLANA spada u vrhunce hrvatske književnost kajkavskog jezika te u komediografske vrhunce hrvatske književnosti uopće. Gledano iz suvremenosti, problemi raslojavanja društva na ekonomskoj razini, želja za uspostavljanjem novog društvenog poretka na bazi imovinske kartice, pomanjkanje bilo kakvih kriterija (jer jedini kriterij postaje novac), urušavanje svih struktura, ono je što, nažalost, aktualno i danas. Redatelj ove komedije je Krešimir Dolenčić, a dramaturg Ernest Fišer.

U predstavi glume: Vid Balog, Robert Plemić, Ognjen Milovanović, Barbara Rocco i mnogi drugi.

Ulaznice po cijeni od 60 kuna možete rezervirati na broj 621-106, putem e-maila [email protected] ili kupiti na blagajni Domoljuba od 13 do 17 sati.

Izvor: HNK Varaždin
Izvor: HNK Varaždin
Izvor: HNK Varaždin
zatvori