Petak, 19. travnja 2024.

PODRAVSKO-PRIGORSKA LIGA PROTIV RAKA ODRŽALA GODIŠNJU SKUPŠTINU Tihana Ljubić je djevojčica čiji primjer možemo svi slijediti

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije uspješno provodi preventivne programe i s njima će nastaviti i dalje. Zaključak je to s redovne godišnje izvještajne skupštine održane u Koprivnici.

Predsjednik podravsko-prigorske Lige dr. Željko Odobašić izrazio je zadovoljstvo jer su rezultati rada mjerljivi konkretnim brojkama.

–  Županija smo s najboljim odazivom na cijepljenje protiv HPV papiloma virusa, što je rezultat ustrajnog rada na terenu duljeg od 10 godina. Projektom “Spriječimo rak vrata maternice” s jedne strane educiramo roditelje, s druge strane učenike osnovnih i srednjih škola. Samo ustrajnom edukacijom i svim javno-zdravstvenim mjerama koje su nam na raspolaganju možemo utjecati na zdravstvenu sigurnost naših žitelja, poručio je dr. Odobašić te upozorio i da slučajeve zloćudne bolest uzrokovane HPV-om bilježe i u ždrijelu što pred liječnike stavlja nove izazove.

Dr. Odobašić je spomenuo i preventivni program “Zajedno protiv pušenja” koji je – kako kaže, sigurno utjecao na smanjenje pušenja kod srednjoškolaca.

A osim prvencije i edukacije, Liga protiv raka pomaže i teško bolesnima i njihovim obiteljima kroz Posudionicu pomagala, čime olakšava skrb o teško bolesnima u njihovim domovima.

Godišnje okupljanje podravsko-prigorske Lige protiv raka bilo je prigoda i da se posebno zahvali onima koji su bili iznimno aktivni. Ove godine to su Hrvatsko pjevačko društvo “Ferdo Rusan” iz Virja, Udruga žena Mak Velika Mučna, Gimnazija “Dr. Ivana Kranjčeva” Đurđevac, liječnici angažirani na edukaciji o zaštiti od HPV-a Goran Bojanić, Dimče Sertić, Ivica Pavlović, Suzana Samoilović i Ivica Stanišić, potom kuhar iz Račarice Josip Široki te Zlatko Vargić, Ivica Šignjar, Ivan Bojkić, Darko Posavec, Đuro Zvonar i Tihana Ljubić iz Virja.

Tihana je ove godine najmlađa dobitnica Ligine zahvalnice. Ona je primjer kako mlada osoba može puno učiniti. Naime, redovno skuplja plastične čepove i donosi ih u školu svaki puta istaknuvši da je to za bolesnu djecu. Primjer je koji svi mi možemo slijediti, kaže predsjednik Odobašić.

Recimo još da obitelj Lige protiv raka u našoj županiji broji više od tisuću članova. No uzme li se u obzir odaziv građana tijekom raznih aktivnosti, slobodno se može reći da ih ima daleko više.

 

zatvori