Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Izložba koja infracrvenim svjetlom otkriva slikarske tajne otvorena u Galeriji Koprivnica

Izložba pod nazivom ‘Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt: spoj umjetnosti i znanosti’ otvorena je večeras u Galeriji Koprivnica u sklopu otvorenja Koprivničke bajke. Riječ je o posljednjoj ovogodišnjoj izložbi u Galeriji.

Autorica izložbe je Dijana Nazor i svojim radovima poručuje: Nije uvijek sve onako kako se na prvi pogled čini. Povijest umjetnosti zabilježila je mnoga preslikavanja radova na platnu pa se znanstvenim analizama i tehnologijom ponekad može utvrditi da površinski nanos boje “skriva” još jedan ili više slojeva potpuno različitih prikaza. Ovakva preslikavanja splet su različitih okolnosti, a infracrveno istraživanje slika dovelo je do razvoja infracrvene umjetnosti – metode namjernog slikanja dvostrukih slika.

Takvim se dvostrukim slikama koprivničkoj publici prvi puta predstavlja Dijana Nazor, umjetnica rođena početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća koja u svom radu jednako koristi umjetničke i znanstvene metode i tako značajno doprinosi daljnjem istraživanju svojstava pigmenata boje u vizualnom i bliskom infracrvenom svjetlu. Ovo dvostruko, intimno slikarstvo je suvremeno po načinu promatranja slike i načinu svjesnoga korištenja svojstava boja “nevidljive” slike.

Izložba donosi slike koje su u vizualnom spektru apstraktne, a u infracrvenom području, gledane infracrvenom kamerom, prikazuju različite figurativne motive – portrete, autoportrete i tekstualne poruke. Dijana Nazor u svim dionicama stvaralaštva pokazuje sklonost inovativnom, kako u primjerima unutar klasične estetike, tako i u otvorenosti prema novim likovnim praksama. Svoj slikarski senzibilitet na ovoj izložbi razvija u nekoliko smjerova od kojih je svaki osmišljen u suodnosu dviju slika – na istom platnu. Donja slika promatrana kamerom posebne osjetljivosti vidljiva je promatraču zahvaljujući čitanju boja u infracrvenom području kojim započinje intrigantni dijalog o novoj razini umjetničke komunikacije.

Izložba se može razgledati do kraja siječnja 2020., odnosno do sljedeće Noći muzeja.

zatvori