Utorak, 23. travnja 2024.

Novi tjedan počinje pogoršanjem vremena: Kiša, možda susnježica i snijeg, nakon toga oprezno zbog poledice

‘Nakon izrazito toplog studenog, koji ni po čemu nije opravdao svoje ime jer su tek jedan ili dva njegova dana imali blage jutarnje temperaturne minuse, s prosincem stiže zima. Ona neće doći samo klimatološki, već barem nakratko, i s vremenskim obilježjima koja se očekuju u kopnenim krajevima.’

Tim je riječima Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) otvorio priopćenje o prvom ovogodišnjem snijegu u brojnim krajevima Hrvatske, osobito u gorju, objavljeno prekjučer.

Jutros je diljem zemlje, pa tako i u Podravini, bilo mraza. U Koprivnici je u 7 sati izmjerena temperatura od dva Celzijeva stupnja ispod nule (izvor: DHMZ). Toliko je izmjerila i automatska meteorološka stanica u Herešinu, a ona na Ivanščaku uhvatila je i stupanj nižu temperaturu.

Ponedjeljak nam donosi pogoršanje vremena. Uz spuštanje hladnog zraka sa sjevera, prema nama se diže i vlažna zračna masa s jugozapada. Kiša bi u našem kraju trebala početi tijekom prijepodneva, a do večeri bi trebala i prestati. Upravo je stoga upitno hoćemo li u ponedjeljak vidjeti snijeg: bit će to klasična utrka između temperature i oborina, odnosno hoće li temperatura dovoljno pasti prije nego što oborine prestanu, da bi umjesto kiše padao snijeg.

Stoga prognoza za Koprivnicu za ponedjeljak glasi: oblačno s kišom, poslijepodne uz moguću susnježicu ili slab snijeg. Snježni pokrivač se ne očekuje, a ako se nešto i uhvati na tlo, bit će to centimetar-dva “bljuzge”. Zapuhat će umjeren sjeverni vjetar, a temperatura će se kretati oko 3 do 5 stupnjeva. U noći hladnije.

Prognoza DHMZ-a glasi ovako:

Oblačno, kišovito i vjetrovito. U unutrašnjosti će uz zahladnjenje kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorju te Međimurju i Hrvatskom zagorju, a poslijepodne i u ostalim kopnenim predjelima. Oborina će lokalno biti obilna u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te osobito na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji gdje su moguće nevere. Vjetar u unutrašnjosti umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni, u gorju još prijepodne jugozapadni. Na Jadranu će jako jugo na sjevernom i srednjem dijelu poslijepodne okrenuti na jugozapadnjak pa na buru koja će u noći jačati. Najniža jutarnja temperatura od 1 do 5, na Jadranu od 9 do 13, a najviša dnevna uglavnom od 4 do 9 na kopnu te između 14 i 18 °C na obali i otocima.

Zadnja izmjena 01.12.2019. u 11 h

ECMWF prognoza visine snijega (cm) za utorak ujutro, 3. prosinca 2019. u 06 UTC. Izvor: DHMZ

Imajući sve to na umu ne možemo se baš nadati nekom snijegu. No, nakon što kiša prestane i nebo se razvedri, temperatura će tijekom noći na utorak pasti do nule, a do jutra i ispod. Stoga je u utorak ujutro na širem području moguća poledica, pa budite oprezni u prometu.

Nastavak tjedna donosi nam stabilno, ali hladnije vrijeme. Jutra će biti nekoliko stupnjeva u minusu, dani isto toliko ili manje u plusu, sve do vikenda kada je moguće lagano zatopljenje.

zatvori