Ivan Večenaj, Trebljenje kukuruze, 1954. Foto Muzej Grada Koprivnice Facebook
U koprivničkoj dvorani Domoljub u subotu se otvara Izložba „Pet lica u gostima“.

Lica koja dolaze u goste Domoljubu su radovi pet autora koji su na istom mjestu izlagali prilikom otvorenja zgrade nakon obnove 1954. godine: Ivana Generalića, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Dragana Gažija i Franje Filipovića.

Izložba ‘Pet lica u gostima’ u čast ponovne ovogodišnje adaptacije prisjeća se tada izlaganih autora naive koji su 54.-te tek započinjali svoj slikarski put.

– Svakako je zanimljivo vidjeti ranija ostvarenja naivnih umjetnika. Odnosno, kod Ivana Generalića je to već polako usustavljivanje vlastita stila, koji će se tijekom godina nadograđivati novitetima. A kod ostalih je to vrijeme početaka, učenja, istraživanja, pa je po tome posebno. Inače se uvijek fokusiramo na periode stvaralaštva gdje su njihove poetike već formirane, a tu na neki način imamo prilike vidjeti odakle su krenuli – ističe voditeljica zbirke Naive umjetnosti Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Koprivnice i Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, a možete ju razgledati do 31. siječnja 2020. godine.