Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivnički proračun rebalansom smanjen za pet milijuna kuna, Jakšić: Pažljivi smo u kontroliranju naših troškova

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća koprivnički vijećnici izglasali su rebalans proračuna za 2019. godinu. On je umanjen za 5 milijuna i sada iznosi 215 milijuna kuna.

U svom obrazloženju rebalansa gradonačelnik Mišel Jakšić je istaknuo da se proračun smanjuje jer su svi gradski upravni odjeli bili oprezni i usklađeni u reguliranju troškova.

– Planirani i izglasani proračun za 2019. godinu je bio 209 milijuna kuna, pa smo ga zbog realizacije europskih projekta rebalansom povećali na 219 milijuna kuna. Sada ga završnim rebalansom smanjujemo što samo pokazuje koliko smo bili pažljivi u procjenama kretanja proračuna i kontroliranju naših troškova.

Gradonačelnik Jakšić je vijećnicima pojasnio da se gradske financije stabiliziraju, što omogućuje fiskalni kapacitet za nove projekte i investicije. Istaknuo je da su godinu na izmaku obilježile velike investicije u gradsku i komunalnu infrastrukturu, energetske obnove gradskih ustanova, a nije se zanemario ni rad na društvenom standardu građana.

Antonio Grgić. Snimila Silvija Škoda.

U raspravi koja je uslijedila nezavisni gradski vijećnik Antonio Grgić tražio je da gradski vijećnici podrže amandman kojim bi se osigurale božićnice za osobe s invaliditetom, ali je prijedlog odbačen zbog nemogućnosti realizacije. Na to je vijećnik Grgić zatražio da gradonačelnik amandman podnese osobno, što je Jakšić odbio nazvavši Grgićev prijedlog populizmom i demagogijom.

Oporbenu vijećnicu iz redova HDZ-a Sonju Celiščak zanimali su detalji oko naplate zaostalog potraživanja dugovanja Koprivnica parkinga u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Pitala je i zašto u obrazloženju korekcije troškova naknade zaposlenicima gradske uprave za putovanja, dnevnice i usavršavanje korištenja sintagma ‘financijski zanemariv’ iznos. Gradonačelnik Jakšić je na tu primjedbu odgovorio da on osobno nema taj problem jer mu se ne naplaćuju dnevnice.

Naposljetku je rebalans proračuna izglasan za 11 glasova za i 9 glasova protiv.

zatvori