Utorak, 23. travnja 2024.

Koprivnički izlog ‘napali’ likovi popularnog Star Warsa

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ u blagdansko vrijeme koje je pred nama ima malo drugačije uređene izloge. Šljokice i božićne kuglice zamijenila je izložba posvećena planetarno popularnim Ratovima zvijezda, legendarnom ‘Star Warsu’.

Ovaj serijal je prava filmska bajka koju je prije više od četrdeset godina osmislio američki redatelj George Lucas. U priči Jedi vitezovi uz pomoć svemirske Sile traže mir u dalekoj galaktici. Prvi serijal ‘Star Warsa’ stigao je u američka kina 1977. godine, a mnogi njegovi nastavci popularni su i dan danas.

Korisnici koprivničke knjižnice svakako znaju da se Ratovi zvijezda mogu i čitati. Izložba u kojoj je koprivnička Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ postavila u suradnji s Pučkim otvorenim učilište Koprivnica prikazuje nam knjige, slikovnice i filmove iz fonda knjižnice. Također na izložbi su i plakati i kolekcionarski predmeti iz privatnih zbirki fanova Ratova zvijezda.

Zaviriti u izlog knjižnice i razgledati izložbu o Ratovima zvijezda možete još danas i sutra, odnosno do 31. prosinca. U knjižnici će vam djelatnici vrlo radi posuditi i neki od Star Wars naslov za čitanje. Također, najnoviji nastavak serijala “Uspon Skywalkera” možete pogledati u koprivničkom Kinu Velebit.

– Više od 40 godina prisutnosti i popularnosti među milijunima ljubitelja širom svijeta čini Ratove zvijezda najdugovječnijom i najpopularnijom filmskom franšizom svih vremena i predstavlja jedinstveni fenomen suvremene svjetske pop-kulture. Poznavanje referenci iz Ratova zvijezda danas je dio opće kulture, a mnoge riječi originalno osmišljene u filmova uvrštene su i u recentne svjetske rječnike – primjerice, Jedi – svemirski vitez svijetle strane, padawan – vježbenik za Jedija, Lightsaber – svjetlosni mač Jedija itd – poručuju iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

May the Force be with you – Neka Sila bude s vama!

Foto Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’.
Foto Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’.
zatvori