Utorak, 19. ožujka 2024.

Knjižnica i čitaonica Fran Galović predstavila mobilnu aplikaciju, ravnatelj Galinec: Postajemo još dostupniji korisnicima

Koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović postaje još dostupnija svojim korisnicima kroz mobilnu aplikaciju koja je danas predstavljena javnosti.

Tako je postala prva knjižnica u Hrvatskoj koja komunikaciju sa svojim korisnicima pojednostavljuje putem njihovih mobilnih uređaja, istaknuo je ravnatelj knjižnice Karlo Galinec:

– Aplikacijom otvaramo i utiremo nove komunikacijske kanale između knjižnice i krajnjih korisnika, a sve to oslanjajući se na nove tehnologije. Ovo nije finalna verzija aplikacije te ćemo i dalje nastaviti s njezinim razvijanjem.

U kreiranju i unapređivanju aplikacije koprivnička knjižnica ima podršku Grada Koprivnice. Na današnjem predstavljanju aplikacije bili su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i njegova zamjenica Melita Samoborec. Gradonačelnik Jakšić istaknuo je da je ponosan na to što ova gradska ustanova dugi niz godina radi iskorake i postaje dostupnija svojim korisnicima kroz digitalizaciju:

– Naša će knjižnica u vremenu koje je pred nama i trendovima čitanja papirnatih knjiga, novina i časopisa koji su zapali u krizu, trebati uložiti jako puno truda i znanja da ponudi novi sadržaj i format korisnicima. Ti formati će i dalje zadržati našu knjižnicu kao mjesto okupljanja, mjesto znanja pa i kao mjesto novih inicijativa i ideja.

Način funkcioniranja aplikacije predstavio je viši knjižničar Petar Lukačić, koji je naglasio da je aplikacija djelomično financirana i sredstvima međunarodne organizacije EIFL koja je Knjižnici i čitaonici Fran Galović dodijelila nagradu za program Mala škola korištenja pametnih telefona.

Aplikacija je dostupna u trgovinama Google Play i Apple Store gdje je korisnici mogu preuzeti. Nudi osnovne usluge poput pretraživanja e-kataloga, pregleda događanja u knjižnici, izrade digitalne iskaznice, produživanja, rezervacije knjiga, te je povezana sa društvenim mrežama knjižnice. Aplikacija je sada u nekom osnovnom obliku i planira se dalje razvijati i unapređivati, zaključio je Lukačić.

zatvori