Petak, 29. ožujka 2024.

Kamere u mjesec dana snimile 300 prebrzih vozača, sljedeće godine moglo bi ih stići još

Dvije kamere koje uskoro stižu u Križevce i Veliku Mučnu nisu policijske i nadzirat će nešto drugo

Policijska uprava koprivničko-križevačka u proteklih je mjesec dana poslala čak 300 obavijesti vozačima koje su nadzorne kamere snimile u prebrzoj vožnji.

Kamere su nakon završetka testne faze od 15. listopada počele snimati prekršaje i do sada su se pokazale vrlo efikasnima, naglasio je voditelj Službe policije Policijske uprave koprivničko-križevačke Damir Jančijev:

– Rezultati su dobri. U mjesec dana snimljeno je više od 300 vozila u prekršaju. Radimo na način da mi u realnom vremenu dobijemo fotografiju iz kamere i šaljemo obavijest vlasniku vozila. On u određenom roku mora dostaviti podatke o vozaču koji je upravljao tim vozilom koje smo snimili u prekršaju.

Nakon što zaprimi podatke o vozaču, policija obavještava vozača o kazni. Ako je kazna do 2000 kuna, vozač može platiti samo polovicu iznosa. Ukoliko je viša, policija pokreće prekršajni nalog protiv vozača. Najviše kazne dobivaju vozači koji u naseljenim mjestima voze 50 km/h više od dopuštene brzine. Takve vozače čekaju novčane kazne od 10 do 20 tisuća kuna, kazne zatvora i prekršaj sankcioniraju sudovi.

Osim detektiranja prebrze vožnje, kamere mogu snimiti i ostale prekršaje kao što su korištenje mobitela u vožnji ili nevezanje sigurnosnog pojasa, istaknuo je Jančijev.

Podsjetimo, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke postavljeno je 10 kućišta u kojima se izmjenjuje pet kamera. Sama kućišta imaju preventivnu ulogu jer tjeraju vozače da pritisnu kočnicu i poštuju ograničenje brzine.

Na prostor naše policijske uprave sljedeće godine mogle bi stići i nove policijske kamere za nadzor brzine, rekao je Jančijev komentirajući napise medija o dolasku novih kamera. Dvije kamere koje uskoro stižu u Veliku Mučnu i na križevačko područje nemaju veze s policijom, već se radi o kamerama za nadzor prometa koje su u nadležnosti Hrvatskih cesta, pojasnio je Jančijev.

zatvori