Srijeda, 27. ožujka 2024.

UOČI DOLASKA PREMIJERA Jakšić: Na projektima koji su za nas važni pale su sve političke i gospodarske elite u zadnjih 30 godina

Grad Koprivnica bit će u ponedjeljak sudomaćin susreta premijera Andreja Plenkovića i hrvatskih župana. Riječ je o sastanku Hrvatske vlade i Zajednice županija tijekom kojega će biti potpisani sporazumi prema kojima županije od prvog siječnja preuzimaju poslove ureda državne uprave.

No, najavljen je i radni sastanak premijera Plenkovića s domaćinima, podravsko-prigorskim županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem.

Kakva su županova očekivanja imali smo prilike čuti – riječ je svakako o potpori države županijskim projektima planiranima za iduću godinu i daljnje razdoblje. No, očekivanja od ponedjeljka i susreta s premijerom i ministrima ima i prvi čovjek Koprivnice, gradonačelnik Mišel Jakšić. Evo što je rekao za Dravu.info:

– Prije svega, moram naglasiti da nam svaki dolazak visokih državnih dužnosnika, poglavito tu mislim na predsjednika Vlade i države, jako puno znači na simboličnoj razini. No, važnije je što na to ipak gledamo kao na priliku da skrenemo pažnju na velike nacionalne projekte koji su potrebni za daljnji razvoj Koprivnice, Podravine i Prigorja. To su, moramo priznati, projekti na kojima su dosad, u posljednjih 30 godina, sve političke pa i gospodarske elite u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji pale. Možda je “pale” jaka riječ, no jednostavno nisu uspjeli. Jer da jesu, kao što su uspjeli mnogi drugi krajevi Lijepe nam naše, imali bismo do sada riješen i drugi kolosijek željezničke pruge i brzu cestu do Koprivnice, naravno nakon Koprivnice i dalje.

– Jednostavno, od teme prometa nećemo pobjeći ni u ponedjeljak. Sigurno ćemo opet tražiti jasne i jasnije odgovore. Ponovit ćemo – to nam se zgodno spaja sa 60 godina Vegete – koliko je Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija važna za razvoj gospodarstva i zapošljavanje u našoj regiji i našoj zemlji; koliko imamo snažne gospodarske subjekte – mislim tu na Podravku, Belupo, Carlsberg, Hartmann, Podravsku banku… a tu su i naši mali i srednji poduzetnici. Jednostavno, puno je ostvareno zahvaljujući našim građanima čime se puno ljudi diljem Hrvatske diči počevši od Sveučilišta Sjever pa do brojnih kulturnih i obrazovnih projekata. Jednostavno, smatramo da su građani ovoga kraja platili, preplatili, zaslužili da se ova velika nacionalna prometna tema riješi. Ne može Podravina i Koprivnica uvijek biti na kraju reda za rješavanje velikih nacionalnih projekata – rekao je Jakšić i nastavio:

– Gledajući lokalno, svakako bih volio naglasiti da potpisujemo Aglomeraciju Koprivničkih voda “tešku” pola milijarde kuna. Lijepo je znati da će na potpisivanju biti i sam premijer Plenković. Lijepo je znati da je tim Koprivničkih voda i Komunalca uz pomoć Davora Vukmirića iz Koprivničkih voda i zastupnika Branka Hrga ovu ogromnu priču doveo do kraja i do početka radova. Konačno će se vidjeti koliko je to novih kilometara vodovoda i kanalizacije i u Koprivnici i okolnim općinama. Najveći je to europski infrastrukturni projekt u povijesti grada i županije. Sigurno je da ću kao gradonačelnik Koprivnice iskoristiti priliku da prezentiram neke naše planove s Hrvatskim cestama, naše planove za izgradnju škole na Podolicama s pripadajućom dvoranom, dvoranu škole Đuro Ester i još neke sitnije programe za koje bismo voljeli imati puno proaktivniju ulogu i partnerstvo u Vladi RH.

Hoćete li spomenuti i rješavanje pitanja javno-privatnog partnerstva i dugovanja države za troškove Gimnazije Fran Galović i njene sportske dvorane?

– Sam JPP i dug države je na sudu. Ja se ne bih miješao u sudbenu vlast jer poštujem trodiobu vlasti u Hrvatskoj. Ali sigurno je da će u razgovorima o školi i dvorani na Podolicama i o dvorani uz školu Đuro Ester jedan od argumenata za partnerstvo biti i taj loš primjer i loš slučaj koji imamo s JPP-om.

Kad kažete “za partnerstvo” na što konkretno mislite? Što konkretno očekujete od Hrvatske vlade?

– I jedna i druga investicija su jako velike. Ono u što mi čvrsto vjerujemo da će značajno podići nivo obrazovanja u gradu Koprivnici, ali i da će škola na Podolicama dramatično izmijeniti vizuru jednog velikog nama važnog kvarta i dijela grada. Sigurno je da je svaka pomoć u financiranju, opremanju, čim bržem i efikasnijem postavljanju tih objekata na noge dobro došla. Na kraju se sve zavrti na financijama.

Gradonačelniče, spomenuli ste maločas, govoreći o dugoočekivanoj cesti, da su sve vlade propustile realizirati važne infrastrukturne prometne projekte za povezivanje ovoga grada s ostatkom Hrvatske. Rekli ste – doista sve!

– Toliko vraćati se u povijest nema smisla. Činjenica je da se samo projektiranje i rasprava o tome da cesta dođe do Koprivnice pokretala u doba HDZ-ovih vlada. Najvećim dijelom je u doba SDP-ove i nešto sitno u nastavku HDZ-ove vlade cesta došla do Križevaca. Činjenica je da su se u ovih 28 godina izmijenile vlade svih boja i stranaka, a Koprivnica brzu cestu i drugi kolosijek nema! Nema tu politike i politikanstva, ovo je samo borba za naš kraj. I da ja sad velim da je za sve kriv HDZ ili SDP nema smisla, jer svi znamo da ceste nema.

zatvori