Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Domoljub slavi veliku obljetnicu, prije točno sto godina izgrađen je kulturni biser Koprivnice

Domoljub – kulturni biser grada Koprivnice, u novom ruhu danas slavi svoj 100. rođendan.

– Konačno je došao dan koji s nestrpljenjem očekujemo godinu i pol, otkad je osnovano povjerenstvo za 100. obljetnicu dvorane Domoljub. Ovogodišnja obnova je osim potrebne sanacije donijela i novo ruho našoj dvorani i to u tradiciji starih talijanskih kazališta – rekla je na rođendanskoj proslavi Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica.

Foto: Sonja Barčanec.

Zahvalila je svima koji su uložili puno truda u to da dvorana zasja u punom sjaju za svoj 100. rođendan – koprivničkim obrtnicima, Gradu Koprivnici, Ministarstvu kulture i svim prethodnicima koji su održavali, njegovali i čuvali Domoljub, radili i dali svoje godine života da dvorana bude takva kakva je danas, te publici i svim posjetiteljima.

Upravo su nekadašnji koprivnički obrtnici zaslužni što je ova veličanstvena zgrada izgrađena, a danas, sto godina kasnije, ponovo su koprivnički obrtnici bili ti koji su uložili puno truda i rada da bi ona na svoj veliki rođendan zasjala u punom sjaju.

– Svi mi Koprivničanci imamo poseban odnos s Domoljubom. Mi obrtnici posebno smo ponosni jer su naši prethodnici odigrali najvažniju ulogu u nastanku ove zgrade. Sve ove godine, zgrada je služila svrsi da okuplja ljude u zabavi, kulturi i obrazovanju. Ona je ponos Koprivnice i Koprivničanaca – istaknuo je Darko Frankol, predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica.

Prigodne rođendanske čestitke uputio je i gradonačelnik Mišel Jakšić koji je zahvalio ravnateljici i njenim suradnicima što su si dali truda da osmisle i provedu sve programe kojima se obilježava 100. obljetnica Domoljuba, ali i prethodnicima koji su desetljećima davali sve od sebe da Domoljub postane nezaobilazna institucija.

– Znam se našaliti da mi je drago da je i prije sto godina postojao taj dobro poznati podravski jal, jer neki povjesničari kažu da se nije jedno pjevačko društvo posvađalo i od njega nastala dva pri čemu je jedno nosilo ime Domoljub, pitanje je bi li se uopće zgrada izgradila – zaključio je Jakšić.

Foto: Sonja Barčanec.

Prigodne čestitke uputio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren, a same početke u svom je izlaganju objasnio i akademik Dragutin Feletar.

– Još 1909. godine istaknuto je da radnički i obrtnički stalež želi osnovati između sebe pjevačko i prosvjetno društvo. Glavna je svrha Domoljuba prosvjetna – širenjem prosvjete u šire slojeve našega naroda među one koji se uslijed svojega posla i zanimanja ne mogu baš na laki način obrazovati, i to bar do onoga stupnja naobrazbe koji je potreban svakom kulturnom čovjeku – objasnio je akademik.

Dodao je da je osnivačka skupština Domoljuba održana 13. lipnja 1909. godine u prostorijama gostionice Kovačić, a građane je na skup pozvao gradski lugar Josip Košćak koji je na početku skupa rekao: “Eto smo se sastali da osnujemo društvo gdje ćemo se osjećati kao kod svoje kuće, da se naobrazujemo u pjesmi i povijesti svake ruke” – zaključio je Feletar.

Foto: Sonja Barčanec.

Kroz povijest Domoljuba uzvanike je proveo i povjesničar Nikola Cik. Prikazan je i kratki film o značaju Domoljuba, a svečanost je svojim izvedbama uljepšao i Folklorni ansambl Koprivnica.

Prije same svečane akademije, u predvorju Domoljuba otvorena je izložba ‘Pet lica u gostima’, a to su radovi pet autora koji su na istom mjestu izlagali prilikom otvorenja zgrade nakon obnove 1954. godine: Ivana Generalića, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Dragana Gažija i Franje Filipovića.

Dodajmo i da je u 19:30 sati na programu Cabaret ‘Preko veze’, a nakon predstave, u 21 sat za kraj rođendanskog slavlja, vatrometom će se zaokružiti cjelogodišnja proslava stogodišnjice koprivničkog kulturnog bisera, dvorane Domoljub.

 

Otvorenje izložbe povodom 100. rođendana Domoljuba

Objavljuje Drava.info u Subota, 28. prosinca 2019.

 

Domoljubu za 100. rođendan

Objavljuje Drava.info u Subota, 28. prosinca 2019.

 

zatvori