Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Pjesnikinja Božica Jelušić u Galeriju Josipa Generalića unijela božićni duh

‘Hrvatski Božić u Hlebinama na imanju Generalić’ ime je događaja koji je održan prošle subote, 14. prosinca u Galeriji Josip Generalić povodom inicijative pjesnikinje Božice Jelušić koja je svoj barnagorski Božić, na koji su već navikli njezini prijatelji i poznanici, zamijenila hlebinskom božićnom atmosferom.

Domaćin Ivan Generalić uvodnim govorom pozdravio je sve prisutne. Kroz govore i pjesme izlagatelja posjetitelji su se mogli upoznati sa starim običajima božićnih blagdana, s mnogo anegdota iz prve ruke pjesnika Aleksandra Horvata vezanih uz proslavu Božića i mirise koji su vezani uz to doba godine.

Leo Filip Kovačić uveo je posjetitelje u poglede na poeziju i blagdane kroz pjesme nekih od najpoznatijih hrvatskih pisaca. Sanja Flajs-Vidaković je pak unijela dašak glazbe i kroz nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama uvela sve prisutne u blagdansko raspoloženje.

Glavna inicijatorica ideje i voditeljica programa Božica Jelušić na početku je iznijela veliko divljenje prema životnim postignućima dvaju velikana naivne umjetnosti – Ivanu i Josipu Generaliću te ispričala njihove životne putove kao i dodala nekoliko sjećanja iz njihovog poznanstva.

Božica Jelušić je pročitala i nekoliko svojih remek djela te je sve na humorističan način za kraj pozdravila pjesmom i pozvala na druženje uz veselje i proslavu nadolazećeg blagdana – Božića.

zatvori