Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Božićni motivi zabilježeni kistovima naivnih slikara

Božićni motivi su nepresušan izvor inspiracije umjetnika kroz povijest, a nisu zaobišli ni naivnu umjetnost našega kraja, koja često prikazuje priče naše svakodnevice.

U bogatoj Zbirci naivne umjetnosti koju čuva Muzej Grada Koprivnice, provjeri smo koliko često naivne slikare inspiriraju božićni prizori.

– Čini mi se da nema puno razlike u odnosu na bilo koji motiv iz naive. Religijski blagdani čine važan dio njihove svakodnevice pa je logično da ih slikati bilježe kistom, ističe Helena Kušenić, voditeljica Zbirke naivne umjetnosti Muzeja Grada Koprivnice.

Slikar Zlatko Štrfiček na platnu ‘Darivanje Sina’ prikazuje tradicionalni motiv rođenja Krista, smještajući jaslice u podravsko ‘dvorište’.

Zlatko Štrfiček – ‘Darivanje sina’ (2006.) FOTO Muzej Grada Koprivnice

Motiv rođenja Krista u jaslicama inspirirao je i naivne slikarice.

– Meni je najzanimljivija slika Mare Puškarić-Petras koja Isusovo rođenje smješta u vrijeme proljeća. Na taj način se Isusovo rođenje poklapa i s ‘novim rođenjem’ prirode na neki način, ističe Kušenić.

Mara Puškarić-Petras – ‘Isusovo rođenje’ (1978.) Foto: Muzej Grada Koprivnice.

Tema Badnje svete noći inspirirala je i Josipa Novoseleca koji odlazak vjernika na Polnoću smješta u pomalo mističnu atmosferu.

Josip Novoselec – Polnoćka (2009.) Foto: Muzej Grada Koprivnice.

Muzej Grada Koprivnice je prošle godine pripredio zanimljivu izložbu koja je prikazala podravske božićne običaje naših baka i djedova. Na izložbi su bile prikazane i drvene jaslice na kojima možemo uočiti da su figure tri Kralja koji nose poklone novorođenom Isusu umanjeni kipovi kakve izrađuju vrijedne ruke naivnih kipara.

Izvor: koprivnica.hr
zatvori