Četvrtak, 25. travnja 2024.

Drugog dana gospodarskog sajma u Londonu predstavljeni potencijali prehrambenog i turističkog sektora sjeverozapada Hrvatske

Drugog dana gospodarskog sajma ‘Going Global Live’ u Londonu na kojem su gospodarske i turističke potencijale predstavili Koprivničko-križevačka županija i četiri partnerske županije iz sjeverozapadne Hrvatske, održana je prezentacija o potencijalima prehrambenog sektora pod nazivom ‘We love great food. Do you?’ koju je predstavio izvršni direktor za zapadnu Europu i prekomorska tržišta Podravke Marko Marić.

Tema ekološke proizvodnje u regiji zdrave hrane u kojoj veliku pozornost ima i sinergija Podravke s lokalnim proizvođačima izazvala je značajan interes, a kao što je naglašeno tijekom prezentacije, mogućnosti za ulaganja u taj sektor su uistinu velika.

Župan Darko Koren iskazao je zadovoljstvo ostvarenim na Sajmu, kazavši kako se gospodarski i turistički potencijal sjeverozapadne Hrvatske predstavio u najboljem svjetlu:

– Jako smo zadovoljni sajmom i načinom na koji smo predstavili naših pet županija. U ova dva dana iskazan je velik interes za hrvatski paviljon što se vidjelo prema broju posjetitelja koje je zanimalo kakve su mogućnosti i što to kontinentalna Hrvatska ima za ponuditi u poduzetničkom i turističkom segmentu. Još jednom zahvaljujem tvrtki Podravka koja je kao naš najjači gospodarski subjekt ponovno pokazala da se radi o snažnoj internacionalnoj kompaniji prepoznatoj na svjetskoj razini te koliko je važna, ne samo u okvirima naše županije već i cijele Hrvatske. Na sajmu su ostvareni i brojni kontakti s predstavnicima gospodarskih institucija te potencijalnim investitorima i vjerujem kako će svih pet županija imati koristi u budućnosti jer smo jasno pokazali kako smo spremni za investitore – kazao je župan Koren.

Turističke potencijale sjeverozapadne Hrvatske drugog dana sajma posjetiteljima su kroz prezentaciju “Back to future – can the tourism sector make it?” približili zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša te direktor Turističkog ureda Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

Izložbeni prostor pet županija posjetila je i direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Londonu Darija Reić s kojom je župan Koren porazgovarao o turističkim potencijalima Koprivničko-križevačke županije te o projektu Pisanica od srca koja dugi niz godina uspješno diljem svijeta promovira hrvatsku naivnu umjetnost. Župan i direktorica Reić razmotrili su i mogućnosti postavljanja pisanice u Londonu za što je iskazan obostran interes.

Delegacije pet županija koje su predvodili župani složile su se kako je sajam u potpunosti opravdao očekivanja te kako je prostor sjeverozapadne Hrvatske prepoznat kao poželjno mjesto za investitore. Spomenimo i kako su ostvareni kontakti s londonskom Gospodarskom komorom te kako su organizatori već sada uputili poziv da hrvatski paviljon bude prisutan na Sajmu i iduće godine.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori