Četvrtak, 25. travnja 2024.

Antonela Kraljić usavršava kineski jezik u Pekingu: Brzo sam se priviknula na sve, osim na hranu

Nogometašica Ženskog nogometnog kluba Koprivnica Antonela Kraljić dobila je priliku za avanturom života. Javila nam se doslovno s drugog kraja svijeta, iz daleke Kine gdje usavršava svoje znanje kineskog jezika.

Antonela boravi u Pekingu i pohađa Fakultet naprednog kineskog jezika, odnosno “College of Advanced Chinese Training”. Sigurno se pitate odakle Antonelina ljubav prema kineskom jeziku i kulturi. Evo što nam je otkrila.

– Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, gdje studiram, nudi program cjeloživotnog učenja pod nazivom “Kineski jezik u turizmu za početnike”. Ja sam početkom prošle akademske godine upisala taj tečaj iz znatiželje i ljubavi prema učenju jezika i kulture. Na kraju zimskog semestra položila sam završni ispit s odličnim rezultatom i profesorica kineskog jezika koja je inače iz Pekinga i koja boravi u Opatiji na razmjeni profesora predložila je mene i još par studenata Kineskoj ambasadi u Hrvatskoj za dodjelu stipendije Narodne republike Kine.

Rezultate natječaja za dobivanje stipendije Antonela je čekala mjesecima jer, kako kaže, Kinezi su vrlo detaljno i temeljito analizirali svakog kandidata koji je bio prijavljen.

– Što se tiče kriterija, gledaju se dosadašnji uspjesi na fakultetu u domovini, uspjesi u srednjoj školi, važno je i je li kandidat prije učio kineski jezik, dobivao neku stipendiju, a vrlo bitna stavka su preporuke. Ja sam imala preporuku dekanice fakulteta i profesorice Yang Yi koja je vodila tečaj.

– Kako se kaže, strpljen-spašen. Tako sam i ja čekala te su u srpnju došli rezultati natječaja. Bila sam primljena na Sveučilište za jezik i kulturu u Pekingu, moj prvi izbor pri prijavi i tako sam se ja uputila u daleku Kinu. Sa mnom su još dvije cure s mojeg fakulteta, a do sada smo upoznale samo jednog Hrvata u Pekingu koji također pohađa ovo sveučilište, ali na drugom fakultetu.

Ustupila Antonela Kraljić

Antonela nam je otkrila da su kod izbora kandidata za stipendiranje posebnu pozornost obratili na to da studenti dolaze iz različitih država svijeta.

– Misija kineskog sveučilišta je da nas studente koje izaberu, naše različitosti spoje u učenju kineskog jezika i kulture. Tako su u mom razredu ljudi iz Kenije, Koreje, Japana, Tajlanda, Filipina, Mauricijusa, Rusije, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, Kanade, Tadžikistana, Turske i Indonezije. Predivan je osjećaj dijeliti iskustva s toliko različitih ljudi, učiti o njihovim kulturama i navikama i biti u društvu intelektualaca.

Ustupila Antonela Kraljić

Unatoč razlikama između kolega, prilagodba joj nije teško pala i naviknula se na sve, pa čak i na egzotičnu kinesku hranu.

– Ovdje sam sklopila neka prijateljstva koja su za cijeli život. Kina je jedna od najposebnijih država na svijetu zbog svoje bogate kulture i jedinstvenosti. Vrlo brzo sam se na sve priviknula, osim na hranu koja je skroz drugačija od naše europske. Najviše mi nedostaje moja obitelj, prijatelji i moj Ženski nogometni klub Koprivnica. Ovdje je trenutno jako hladno, temperature su većinom u minusu pa više nema sportskih aktivnosti na stadionu.

Antonelina stipendija za kinesko sveučilište traje cijelu akademsku godinu, ali je ona odlučila ostati samo jedan semestar.

– U Hrvatsku se vraćam sredinom siječnja sljedeće godine jer tada imam puno obaveza oko polaganja ispita na fakultetu u Opatiji. Naravno, motivirana sam i spremna za daljnje izazove – zaključuje Antonela. Tko zna kamo će ju put odvesti i koja je njezina sljedeća avantura.

zatvori