Četvrtak, 18. travnja 2024.

MIR I DOBRO Visoke kazne za one koji bacaju petarde na životinje, u zatvorenim prostorima ili na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi

Policijska uprava koprivničko-križevačka tradicionalno se uključuje u provođenje nacionalne preventivne akcije ‘Mir i dobro’.

Akcija se provodi od 13. prosinca do 8. siječnja i njome se u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana ukazuje na moguće posljedice i opasnosti koje donosi nepravilno i neoprezno rukovanje pirotehničkim sredstvima, istaknuo je voditelj Službe policije Policijske uprave koprivničko-križevačke Damir Jančijev:

– Najbitnija i najvažnija svrha akcije je sprječavanje zlouporabe pirotehničkih sredstava, oružja i eksplozivnih tvari. Akcijom podižemo i stanje sigurnosti u domeni kriminaliteta, segmentu javnog reda i mira te sigurnosti cestovnog prometa.

Damir Jančijev. Snimila Silvija Škoda.

Jančijev upozorava na to da se pirotehnička sredstva II. i III. kategorije smiju kupovati u specijaliziranim prodavaonicama od 15. prosinca, ali je njihova upotreba dozvoljena samo u periodu od 27. prosinca do 1. siječnja. Pirotehnička sredstva tih kategorija smiju koristiti punoljetne osobe, a ona slabija sredstva I. kategorije prodaju se cijele godine osobama starijima od 14 godina.

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice korištenja pirotehnike, policija će u vremenu provođenja akcije, pojačano kontrolirati prodaju pirotehničkih sredstava, ali i njihovu upotrebu.

Kazne su stroge: za one koji prodaju pirotehnička sredstva na nedopuštenim mjestima ili osobama kojima ih ne smiju prodavati, kao i ako ih prodaju između 2. siječnja i 14. prosinca predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna. Oni koji koriste pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi bit će kažnjeni u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Novost je da je prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana kazna od 10.000 do 30.000 kuna.

Tijekom prošlogodišnje akcije policija nije zabilježila ozljede nastale uporabom pirotehničkih i sličnih sredstava, a dvoje su osobe prekršajno prijavljene zbog nezakonite uporabe pirotehnike.

Više o preventivnoj akciji “Mir i dobro” možete saznati ovdje.

zatvori