Četvrtak, 25. travnja 2024.

Župan Koren izabran za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija

Na izbornoj sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija održanoj u ponedjeljak 25. studenoga u Zagrebu, koprivničko-križevački župan Darko Koren izabran je na mjesto potpredsjednika čime mu je Zajednica povjerila odgovornu funkciju, ali i priznanje za dugogodišnje aktivno sudjelovanje i doprinos u radu Zajednice.

Funkciju predsjednika Hrvatske zajednice županija u novom dvogodišnjem mandatu ponovno će obnašati župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar uprave Ivan Malenica te župani, zamjenici župana među kojima i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te drugi uzvanici. Na sjednici se raspravljalo o reformi javne uprave pri čemu je predsjednik Vlade kazao kako je stvorena sinergija između Vlade RH i županija na razini koja do sada nije bila praksa:

– Kroz praksu susreta članova Vlade i župana svakih šest mjeseci dobivamo razrađenu politiku prisutnosti Vlade diljem Hrvatske i vjerujem da smo uspostavili standard od kojeg nećemo odstupati u budućnosti – rekao je premijer Plenković.

Ministar Malenica je dodao kako je bilo potrebno izmijeniti više od 65 zakona kako bi više od 200 poslova mogle obavljati županijske administracije:

– Decentralizacija je proces koji nikada ne prestaje, a cilj joj je efikasna javna uprava – istaknuo je ministar Malenica.

Sudionici sastanka zaključno su se složili s predsjednikom Paukom kako je decentralizacija proces koji u svome fokusu uvijek ima građane te kako će se pozitivni učinci reforme za građane osjetiti već u prvoj polovici godine.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori