Četvrtak, 25. travnja 2024.

Zašto su neki naši Podravci odselili u inozemstvo? Evo zanimljivih odgovora

‘Otišli smo jer je smo oboje bili na minimalcu. Na upite za stambeni kredit u bankama su nam se doslovno smijali u facu…’ jedna je od priča onih koji su svoju sreću odlučili potražiti izvan Lijepe naše.

Odlazak Hrvata u inozemstvo posljednjih je godina sve učestalija pojava. Neki odlaze zbog ekonomskih i političkih (ne)prilika, drugi pak da se pridruže obitelji i prijateljima koji su već odselili.

“Koliko vas ima koji ste otišli ili planirate ići raditi u inozemstvo?” pitanje je koje je svojim slušateljima Radio Drava postavila na svojoj Facebook stranici. Neke od najzanimljivijih odgovora donosimo u nastavku:


“30 godina starosti nam se približavalo, 9 godina smo bili skupa i nismo uspjeli stvoriti ništa… pokupili se i gas u Njemačku, tu smo 3 godine i evo ponosni vlasnici stana kojeg smo preuredili sami, pomogli su nam ljudi koji su isto sreću potražili u Njemačkoj. Muž ima veliku plaću, ja sam na porodiljnom koji traje 2 godine, primam 300€ porodiljnog i 200€ dječji doplatak. Za bebu smo si sve pripremili i kupili sami. U Hr 9 godina nismo uspjeli napraviti ništa, u Njemačkoj smo se sredili za 2 godine”, nastavak je priče s početka članka koju je podijelila Jelena Petrović Matijašić.


U Njemačku je otišao i Siniša Josef Grga. – “Otišao zbog te hrvatske prljave politike i lopova, radnik se ne cijeni nimalo, bez obzira bilo u struci ili ne. Radim za njemačku firmu i dobro je. Od njemačke plaće sam kupio kuću, kaj s hrvatske plaće ne bi mogao niti kvaku s cilindrom za vrata kupiti… Hrvatska, odnosno moja Podravina, mi fali jako, tu sam rođen, ail zahvaljujući našim vodećima političarima sam otišao trbuhom za kruhom. Lijepi pozdrav iz Münchena (Bayern).”


“Otišao prije 7 godina za Njemačku i ostvario više ciljeva nego cijeli život u Hr (Koprivnici)… Žalosno, ali istinito.”, piše Aleksandar Lux Lukčin.


Lidija Keleminec otišla je na još dalji put. – “Engleska, bolja plaća, uvjeti rada, više se cijeni rad, jezik učila u školi. Mislim da ću u HRV samo na odmor i možda u mirovini koja bude više nego dovoljna za normalan život bez briga koje sam imala u Lijepoj našoj.”


“8 i pol godina u Finskoj! Kupili kuću u Hrvatskoj! Da sam ostal doma, ne bi imal do sad ni za paletu cigli!”, napisao je Mario Rac.


“Pozdrav iz Norveške!”, kratka je bila Mira Markota Marijanović, kao i Kristina Žufika koja je napisala: “Otišli, ali se i vraćamo!”


Jeste li i vi odselili u inozemstvo ili ste se možda vratili u Hrvatsku? Svoje (ne)zadovoljstvo slobodno izrazite u komentarima.

zatvori