Petak, 19. travnja 2024.

Tradicionalna židovska glazba: Zagreb Klezmer Trio gostuje u Galeriji Mijo Kovačić povodom Tjedna Izraela

Koprivnička Židovska općina odazvala se pozivu iz Zagreba za obilježavanjem 20. Tjedna Izraela u Hrvatskoj.

– Svrha, cilj i želja je približiti židovsku kulturu našoj domovini. To je pokušaj upoznavanja s glazbenim, kazališnim, književnim i svim ostalim kulturnim sadržajima vezanim uz Izrael – rekla je Dravi.info predsjednica Židovske općine Sanja Švarc-Janjanin.

Koprivničanci će tako imati prilike uživati u zvucima tradicijske židovske glazbe pa će, najavljuje Švarc Janjanin, Galerijom Mijo Kovačić u petak navečer odjekivati tonovi klezmer tria. Koncert počinje u 19 sati.

– Klezmer je tradicionalna židovska glazba koja se veže uz Aškenazi Židove srednje Europe. Glazba se razvija od 18. stoljeća i takvu glazbu neki smatraju pretečom jazza – pojasnila je predsjednica Švarc-Janjanin.

U Zagrebačkom klezmer triu Koprivničancima će tako svirati klarinetist Bruno Philipp te Mario Igrec na gitari i Mladen Baraković na kontrabasu.

Koprivnička židovska zajednica danas je mala, no do Drugog svjetskog rata bila je znatno brojnija i dala je značajan doprinos razvoju grada i kraja. Sanja Švarc-Janjanin kaže da ju veseli što se u Koprivnici trenutno obnavljaju sinagoga i židovsko groblje, simboli židovske tradicije, ali i bogate koprivničke povijesti:

– Možda događaji sljedećeg Tjedna Izraela za godinu dana budu održani baš u obnovljenoj koprivničkoj sinagogi – optimistično je dodala.

U sklopu večeri kulture u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić prije koncerta će biti izvedena predstava “Krčmarica Marica” Glumišne družine Virje. Više o predstavi možete pročitati ovdje.

zatvori