Četvrtak, 25. travnja 2024.

STUDENI BEZ STUDENI Prošle godine u ovo doba već je lepršao snijeg, a sada imamo samo južinu i kišu

Bližimo se kraju studenoga koji ove godine nikako nije opravdao svoje ime. Nastavilo se iznadprosječno toplo vrijeme iz listopada, no umjesto babljeg ljeta dobili smo južinu i čestu kišu. Ne samo da nije bilo ni primisli o snijegu – bila je rijetkost dobiti i mraz.

Prema neslužbenim podacima s automatske meteorološke stanice na vodocrpilištu Ivanščak, u dosadašnjem dijelu studenoga u Koprivnici je palo 141,6 litara kiše po četvornom metru što je znatno više od mjesečnog prosjeka koji iznosi 83,7 litara (razdoblje 1976. – 2005. godine). Službeni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda o količini oborina od 1. do 21. studenoga 2019. zbrojeno daju 129 litara kiše po četvornom metru. Za nama je, dakle, vrlo kišan studeni i dogode li se još jedna ili dvije epizode obilnije kiše mogli bismo doseći i dvostruko više oborina od prosječne mjesečne količine.

Nije bilo ni hladno: najniža temperatura ovog mjeseca koju je izmjerila automatska stanica na Ivanščaku (i što je, dakle, neslužbeni podatak) je -3,7 Celzijevih stupnjeva koliko je bilo rano ujutro 1. studenog. No, nakon toga temperatura se svega jednom spustila do nule. Najviša temperatura dosadašnjeg studenog bila je 21,2°C 5. studenoga (također neslužbeno). Prosječna najviša temperatura zraka u studenom (1976. – 2005.) je 13,7°C, a najviša zabilježena u tom razdoblju iznosila je 24,2°C 2000. godine.

Prizor iz snježne Koprivnice 15. prosinca 2018. godine. Snimio Marko Posavec.

I dok su dugoročnije prognoze poznate po tome što nisu pretjerano precizne, prognostičari se uglavnom slažu u tome da nikakvih zimskih epizoda do kraja studenoga nema na vidiku, pa dakle ni snijega. Nešto se eventualno naslućuje početkom prosinca, no to je još predaleko za bilo kakve ozbiljne prognoze.

Prošle godine prvi je snijeg u Koprivnici pao 20. studenoga, no nije se zadržao do sljedećeg jutra pa nije ni ušao u službenu statistiku. Službeno mjerenje visine snijega u Koprivnici obavlja se, naime, svakog dana u 7 sati ujutro. Ako snijeg padne u 8 sati i do večeri se otopi, prema službenim podacima – kao da ga nije ni bilo. Upravo se to dogodilo lani: oko 8:30 Koprivnicu je zahvatio umjeren nalet gustog snijega koji je stvorio 2-3 centimetra “bljuzge” na tlu, no nakon toga je zatoplilo i snijega nije ostalo dovoljno za službeno mjerenje sljedećeg jutra.

Prošle jeseni i zime imali smo svega 11 dana sa snijegom na tlu, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda: tri dana u prosincu i osam dana u siječnju. No, bilo je to zaista malo snijega: najveća visina snježnog pokrivača bila je skromnih 7 centimetara 23. i 24. siječnja 2019. Prethodna zima, 2017./2018., bila je dosta snježnija sa 38 dana u kojima je zabilježen snježni pokrivač, a najdeblji pokrivač – 29 centimetara – zabilježen je 3. ožujka. Ubrzo potom stigao je “snjegožder”, naglo zatopljenje i topljenje snijega što je diljem Podravine uzrokovalo probleme s viškom vode.

I za kraj: najveća dosad službeno zabilježena visina snijega u Koprivnici je 85 centimetara, koliko je bilo 17. veljače 1942. Mnogi od nas pamte 30. studenoga 1993. kada je u Koprivnici izmjeren snježni pokrivač visok 62 centimetra i mi djeca tog jutra nismo išli u školu.

zatvori