Četvrtak, 28. ožujka 2024.

GENERALNI ŠTRAJK Nastave u školama diljem županije do daljnjega nema, dio nastavnika ipak radi

U osnovnim i srednjim školama diljem zemlje jutros je započeo generalni štrajk. Nastave tako danas nema ni u većini škola na području Koprivničko-križevačke županije.

Ipak, mali broj nastavnika štrajku se nije pridružio. Od podravsko-prigorskog dožupana Ratimira Ljubića doznali smo u kojim školama na području županije ima djelomične nastave:

– Sve škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija su u štrajku, neke djelomično, a neke potpuno. Kod srednjih škola djelomično rade Srednja škola Koprivnica i Srednja škola “Ivan Seljanec” u Križevcima. Od osnovnih škola rade neke područne i neki odjeli razredne nastave u matičnim školama. Od područnih škola rade: Glogovac, Torčec, Peteranec, Cirkvena, Trema, Podravska Selnica, Imbriovec, Subotica Podravska, Mala Mučna i Veliki Botinovec. Manji dio nastavnika ne štrajka, ali učenici u te škole nisu došli pa nema nastave.

Prema podacima s terena, 95% podravsko-prigorskih prosvjetara je u štrajku, rekao je Radio Dravi županijski povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja Goran Višak. Od koprivničkih osnovnih škola djelomične nastave ima jedino u “Đuri Esteru”.

– U koprivničkim školama štrajk je na istoj razini kao i prethodnih puta. Po mojim podacima određeni broj učenika se pojavio samo u Osnovnoj školi “Đuro Ester”. U Osnovnoj školi “Braće Radić” i “Antun Nemčić Gostovinski” nema djece i nije organizirana nastava – rekao nam je Višak.

Štrajk u školama diljem Hrvatske od danas više neće biti organiziran cirkularno već frontalno, odnosno svaki dan u svim školama sve do ispunjenja zahtjeva, poručili su sindikalisti.

– To je povećanje koeficijenta na 6,11% i ono što je bitno, a što želimo poručiti štrajkom, jest da ovo radimo za dostojanstvo učitelja, odnosno da nije samo plaća zbog čega to želimo već uvjeta rada i brojnih novih stvari koje se moraju odrađivati poput papirologije, administracije i svega što je ušlo u školu s novom “Školom za život” – pojasnio je Višak.

Iako će štrajka u školama do daljnjega biti, nastavnici i osoblje nastavit će se svakog jutra sastajati kako bi se ponaosob izjasnili sudjeluju li u štrajku ili ne. Djelomične nastave tako će u određenim školama biti, no u kojem će obimu i obliku ona biti održana ovisi o broju onih koji se štrajku neće pridružiti.

zatvori