Petak, 19. travnja 2024.

‘Jer osamdesete su bile godine…’ Siniša Škarica predstavlja Tvornicu glazbe u koprivničkoj knjižnici

Siniša Škarica ove srijede u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ predstavlja dva dijela svoje knjige ‘Tvornica glazbe – priče iz Dubrave’. Kao što i naslov kaže, to je onaj Škarica iz popularne pjesme Daleke obale ‘Osamdesete’ koji je dugo godina radio kao urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu.

“Snimke smo pravili, nosili Škarici, praznih se ruku vraćali…”
(Osamdesete, Daleka obala)

Cilj je knjiga svjedočiti o vremenu stvaranja najbogatije arhive glazbe na ovim prostorima, a do sada su napisana dva dijela te se očekuje i treći. Prva knjiga govori o rođenju Jugotona, danas Croatia Recordsa, od 1947. godine pa sve do pune zrelosti 1969. godine. Druga knjiga obuhvaća razdoblje od 1970. do 1989. godine, zlatno doba vinila. Ovim knjigama Škarica donosi zanimljive priče iz Jugotona, o albumima, pjesmama i glazbenicima koji su formirali i stvarali jaku glazbenu scenu ne samo Hrvatske, već cijele bivše Jugoslavije.

Bit će to večer knjige i glazbe – dva pojma koji se povezuju u obilježavanju manifestacije Mjesec hrvatske knjige pod tematom “U ritmu čitanja!”. Glazba kao tema manifestacije odabrana je u godini 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog, ali i zato što se glazba i pisana riječ isprepliću na razne načine.

Uz predstavljanje knjige puštat će se glazba s vinilnih ploča iz bogate zbirke Davora Ivančana.

Cijeli program održat će se u srijedu s početkom u 18 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”.

Tekst: Petar Lukačić
Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”

zatvori