Utorak, 16. travnja 2024.

SDP: U državnom proračunu nema ničeg novog, država se i dalje maćehinski odnosi prema Koprivnici

Zastupljenost Koprivnice u prijedlogu državnog proračuna bila je tema konferencije za medije koju je danas sazvao koprivnički SDP.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Tomislav Golubić kazao je da su konferenciju sazvali ponukani HDZ-ovom konferencijom na istu temu, održanom prije nekoliko dana.

– Što se tiče Koprivnice i koprivničke Podravine, i dalje se nastavlja taj maćehinski odnos države prema našem kraju. I dalje u proračunu nema brze ceste prema Koprivnici. Ne da nema gradnje, nema ni bilo kakvih drugih rješenja. Jedino što se vidi u proračunu je da će država konačno potpisati ugovor s Hrvatskim vodama vezano za projekt Aglomeracije Koprivnica, jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u županiji.

Golubić je istaknuo da u pripremi projekta Aglomeracije, koji je pred finalizacijom, nisu sudjelovali ni saborski zastupnik HDZ-a iz Koprivnice Damir Felak ni izvršna županijska vlast u kojoj su dožupani Ljubić i Sobota, također iz HDZ-a. Nasuprot njima naglasio je doprinos saborskog zastupnika iz Križevaca Branka Hrga i zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Davora Vukmirića.

Uz Golubića na konferenciji su bili i predstavnici SDP-ovih koalicijskih partnera. Predsjednik koprivničke podružnice GLAS-a Goran Perišić osvrnuo se na financiranje Sveučilišta Sjever. Istaknuo je da se prema brojkama u proračunu za 2020. vidi da se Vlada prema Sjeveru odnosi kao prema neželjenom djetetu kojem dodjeljuje manje od 1% ukupnih proračunskih sredstava za sva državna sveučilišta.

Nenad Martinaga iz HSS-a dotaknuo se i činjenice da u proračunu za 2020., a ni u projekcijama za naredne godine, ponovo nema dionice brze ceste prema Koprivnici. Istaknuo je da tako Koprivničanci i dalje ostaju dislocirani i prometno nepovezani.

– Prometna strategija Europske unije je rađena 2013. za narednih deset godina. Ako sada ne krenemo lobirati za povlačenje europskih sredstava kako bi nas uvrstili u europsku mrežu cesta mislim da ćemo 2023. zakasniti ukoliko tada mislimo krenuti s lobiranjem za gradnju brze ceste – istaknuo je Martinaga.

Gradski vijećnik Laburista Dragutin Jeđud prokomentirao je temu Piškornice za koju su u proračunu za 2020. predviđena financijska sredstva za poslove oko sanacije i realizacije, bez da postoji rješenje za brdo otpada koje se trenutno tamo nalazi, zaključio je Jeđud.

Na kraju konferencije čelnik gradskog odbora SDP-a osvrnuo se i na utjecaje najavljene porezne reforme.

– Koprivnica je već ove godine izgubila 15 milijuna kuna u poreznoj reformi, a prema projekcijama ministra Marića i najavljenim poreznim reformama izgubit ćemo dodatnih 6 milijuna kuna. Koprivnica je u skupini najrazvijenijih gradova, a ponašanje vlasti prema gradovima koji nisu HDZ-ovi je maćehinsko, što se najbolje vidi i u projekciji proračuna za 2020. godinu – zaključio je Golubić.

zatvori