Petak, 29. ožujka 2024.

Prosvjetari Podravine i Prigorja odbili ponudu Vlade i nastavljaju štrajk: ‘Ovo nije samo prosvjed za povećanje plaća’

Podravsko-prigorski prosvjetari odbili su ponudu hrvatske Vlade o povećanju plaća i za sada nastavljaju štrajk.

Županijski povjerenik Hrvatskog sindikata učitelja, Goran Višak iz koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” rekao je Dravi.info da je više od 90% učitelja u osnovnim školama odbilo Vladinu ponudu:

– Na referendum je izašlo 1.100 prosvjetara, njih nešto više od tisuću je reklo da nije za ponudu Vlade, ostali jesu. Ali na tom referendumu nisu se izjašnjavali samo učitelji, članovi Sindikata hrvatskih učitelja nego svi zaposlenici, i oni djelatnici koji nisu članovi sindikata, ali su proteklih dana sudjelovali u štrajku.

Prosvjetari, kaže Višak, smatraju da prvo treba urediti koeficijente o složenosti rada pa tek onda dogovarati druge dodatke:

– Djelatnici škola smatraju da bi trebalo udovoljiti našim zahtjevima pa se tek onda može dalje razgovarati i pregovarati.

Refenendum je proveden u podravsko-prigorskim srednjim školama. Kako nam je rekla županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Ivančica Sabolić iz đurđevačke Gimnazije, ponudu Vlade odbili su zaposleni u gimnazijama u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, Srednja škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac.

Referendum je proveden i u Obrtničkoj školi Koprivnica, rekla je Dravi.info sindikalna povjerenica sindikata Preporod Gloria Čorić Alagić. Odazvalo mu se 58 članova (od 64), a 86% ih se izjasnilo protiv Vladine ponude:

– Ovo nije štrajk za povišicu plaća koliko da nas se čuje kao bitan čimbenik društva koji je ponižen, omalovažen i nezadovoljan svim poslovima kojim smo zatrpani – rekla je Čorić Alagić.

Sutra će u Zagrebu zasjedati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Izvršni odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. O daljnjim postupanjima javnost će izvijestiti na zajedničkoj konferenciji za novinare najavljenoj za 11 sati.

A kako nam je rekao sindikalni učiteljski povjerenik Goran Višak, prosvjetari će nastaviti sa štrajkom ako se na referendumu protiv ponude Vlade izjasnio 50% plus jedan zaposlenik. Što će biti dalje, doznat ćemo sutra. Naime, za 11 sati najavljena je zajednička konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, s koje će odgovorni izvijestiti javnost o odlukama koje će donijeti na temelju rezultata provedenog referenduma.

zatvori