Utorak, 23. travnja 2024.

Ne posežite za antibioticima čim osjetite prve simptome prehlade ili gripe jer je to izuzetno opasno, poručeno je na završnoj konferenciji važnog projekta

Završna konferencija projekta ‘Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Koprivničko-križevačkoj županiji’ održana je danas u prostorijama Županijske uprave.

Predstavljeni su rezultati projekta u kojem su angažirano sudjelovale sve županijske zdravstvene ustanove: Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek”, Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo.

Projekt se provodio uz podršku Koprivničko-križevačke županije te je zamjenik župana Ratimir Ljubić izrazio zadovoljstvo što se kroz projekt Županija priključila svjetskim zdravstvenim trendovima racionalnog korištenja antibiotika:

– Moram napomenuti da smo ponosni na našu Opću bolnicu “Dr. Tomislav Bardek” koja je prva u Hrvatskoj prošle godine provela nadzor nad potrošnjom antibiotika na bolničkim odjelima i smanjila njihovu upotrebu. Vjerujem da će se ovaj trend nastaviti i nakon završetka ove kampanje. Županija će i dalje poticati sve projekte kojima se dižu zdravstveni standard i usluge na području Koprivničko-križevačke županije.

Tim za upravljanje antimikrobnom terapijom Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” se u sklopu projekta posebno bavio smanjivanjem potrošnje antibiotika rezerve. Ti antibiotici predstavljaju zadnju liniju liječenja kada pacijent ne reagira na ostale antibiotike. Magistra farmacije Darija Kuruc Poje pojasnila je kako se projekt dalje razvijao:

– Entuzijazmom našeg tima na čelu s nositeljicama, doktoricama Vesnom Mađarić i Vlatkom Janeš-Poje uspjeli smo smanjiti rezistenciju na antibiotike rezerve. Naša iskustva odlučili smo prenijeti na opću zdravstvenu zaštitu gdje smo liječnike opće prakse upoznavali s najnovijim smjernicama i uputama.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

U ime liječnika primarne zdravstvene zaštite okupljenima se obratila liječnica opće prakse Ana Posavec Andrić. Naglasila je da su liječnici opće prakse prva linija kojoj se pacijenti u slučaju prvih simptoma bolesti obraćaju. Oni su često nemoćni pred zahtjevima pacijenata koji antibiotike smatraju potvrdom bolesti i jedinim lijekom.

Doktorica Vesna Mađarić s Odjela infektologije koprivničke bolnice posebno je pohvalila odličnu komunikaciju svih sudionika projekta:

– Moram reći da smo svi ponosni na to da je dobra komunikacija triju voditeljica tima urodila plodom. Moram zahvaliti ravnatelju bolnice koji je prepoznao inicijativu i pogurnuo nas u Ministarstvo zdravstva. To je urodilo time da u zadnjih godinu dana u Ministarstvu postoji radna skupina koja radi upravo na problematici osvješćivanja antibiotika i njihove primjene u čitavoj Hrvatskoj.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Doktorica Mađarić ujedno je i članica radne skupine Ministarstva zdravstva te je pojasnila da se ovih dana šalju pisma ravnateljima svih hrvatskih bolnica u kojima se apelira na to da svaka bolnica oformi svoj tim koji bi se pobrinuo za racionalniju primjenu antibiotika.

Ponukane pitanjima novinara na završnoj konferenciji projekta, njegove voditeljice su se osvrnule na sezonu gripe koja je pred nama. Poručile su da ne smijemo na prve simptome prehlade ili gripe uzimati antibiotike jer oni ne liječe virusne bolesti kao što je gripa. Bespotrebno uzimanje antibiotika na svoju ruku i bez preporuke liječnika je izuzetno opasno jer ćemo postati imuni na njihovo djelovanje onda kada će nam oni biti zaista potrebni, poručeno je na konferenciji.

Na završnoj konferenciji bili su prisutni i župan Darko Koren, ravnatelj koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županija Draženka Vadla, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Marija Krajina te pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne  djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

zatvori