Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Predstavljen novi Podravski zbornik uz posebnu posvetu Domoljubu: ‘Promoviramo Podravinu u najširem obliku’

Novo, 45. izdanje Podravskog zbornika predstavljeno je danas u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici.

Ova regionalna publikacija koja obrađuje teme vezane uz Podravinu i Prigorje s različitih aspekata znanosti u kontinuitetu izlazi od 1975. godine i s pravom se naziva “malom podravskom enciklopedijom”, poručio je glavni urednik zbornika i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin:

– Zbornik od početka svojeg izlaženja obrađuje različite teme od gospodarstva, povijesti, etnologije i arheologije. Uz to imamo i književne priloge što je posebnost i ovogodišnjeg izdanja. Ponovno smo okupili književnike od Ludbrega, Koprivnice pa do Đurđevca i kroz čije radove gajimo podravsku riječ. Podravskim zbornikom promoviramo Podravinu u najširem obliku.

Podravski zbornik se međuknjižničkom razmjenom šalje na čak 170 adresa u Hrvatskoj i Europi, a dolazi i do mnogih općina koje su pomogle njegovo izdavanje, pojasnio je Čimin. Novost je da se od nedavno stariji brojevi Podravskog zbornika nalaze u digitalnom obliku i na online portalu znanstvenih časopisa Hrčak.

U predstavljenom 45. izdanju Podravskog zbornika nalaze se tekstovi stalnih suradnika i etabliranih autora kao što su povjesničari Hrvoje Petrić, Mira Kolar Dimitrijević i Nikola Cik, ali i neka nova imena. Autori pišu o događajima koji su obilježili povijest i društvo Podravine i Prigorja. Upravo zato je ovogodišnja naslovnica Podravskog zbornika posvećena koprivničkom Domoljubu, ističe urednica zbornika Vesna Peršić Kovač:

– Domoljubu smo dali počasno mjesto na naslovnici i prvim stranicama Podravskog zbornika. Autor članka o Domoljubu je Nikola Cik koji je pisao o gradnji dvorane Domoljub koja slavi stoti rođendan, ali i o doprinosu koprivničkih obrtnika gospodarskom, političkom i kulturnom razvoju grada Koprivnice.

Uredništvo Podravskog zbornika podržao je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima te je pohvalio njihov trud u promoviranju Podravine.

zatvori