Petak, 19. travnja 2024.

PREDSTAVLJAMO NOVI VIROVSKI PAR! Ona je iz Rusije, on podravski mužikaš

Nova stanovnica Virja stigla je iz daleke Rusije.

Nastala je u Rusiji, u prestižnoj radionici u Sankt Petersburgu. Izradili su je vrsni majstori za isto tako vrsnog majstora koji će ju potaknuti na stvaranje vrhunskih glazbenih ostvarenja. Zadnji je “glanc” dobila u Bratislavi. Tamošnji su je majstori ušminkali kako bi zasjala u svojoj punoj veličini i pokazala da se, suvremenim trendovima usprkos, ne treba sramiti svojih gabarita.

U Virju su je svi radosno dočekali i kako to priliči gošći iz visokog društva, dodijelili joj – samo njenog, glazbenika. On je tu ulogu prihvatio s posebnom pažnjom.

Snimila Sonja Barčanec.

Ona je tuba, on je Miroslav Harambaša. Zajedno su članovi Puhačkog orkestra DVD-a Virje koji je novi instrument javnosti predstavio na najbolji mogući način – na svom trećem samostalnom koncertu održanom u sklopu ovogodišnjih Martinjskih dana.

– Nova tuba je prekrasan instrument, profesionalne razine. Odlikuje ju vrhunska kvaliteta izrade, najavljena dugovječnost i štimanje tonova. Inače, tehnika ventila je ista, no ipak postoje sitne razlike na koje se treba privići, osobito kad govorimo o držanju – rekao je tubist u orkestru Miroslav Harambaša.

Zanimljivo je da kad koristi novu tubu, obavezno ima – rukavice!

– To nije prenemaganje. Vidio sam i neke druge glazbenike da tako sviraju. Ovo je instrument koji će koristiti još generacije poslije mene. Moj je zadatak svirati, ali je i (sa)čuvati. Ruke se znoje pa rukavicama štitim lak instrumenta. No, naručili smo od majstora da izradi kožne obloge za mjesta na kojima se drži, pa tako neće biti potrebe za rukavicama.

Osim što nosi rukavice, Harambaša se morao iznimno potruditi kako bi mogao svirati upravo tubu. Naime, tridesetak je godina svirao u lokalnim bendovima uglavnom bas instrumente. Kad je čuo da Virovci traže tubista, poslušao je njihovu snimku, svidjelo mu se što je vidio i čuo i javio se dirigentu Josipu Pankariću.

No, trebalo je puno truda da od želje za sviranjem sve ipak “postane pjesma”. Naime,  Harambaša je godinama svirao bez poznavanja nota. Znao je kako izgledaju, ali je svirao oslanjajući se isključivo na svoj talent i vještinu. Ipak, tuba zahtijeva dozu profesionalnosti i tijekom ljetnih praznika je, prije pet godina kad je dobio mjesto u orkestru, u samo tri mjeseca naučio note.

– Da sam znal da bu tak teško, pitanje je bih li se primio toga. No ni jednog trenutka ne žalim, jer sam ispunio svoju životnu želju. Ovo je ipak nešto više od sviranja u bendu. Svi koji se planiraju baviti glazbom trebaju znati note – poručuje glazbenik, uz čiju su svirku plesale generacije Podravki i Podravaca.

GRAF FOTO, PUHAČKI ORKESTAR DVD-A VIRJE PREDSTAVLJA NOVU TUBU

Nova je tuba najbolji omjer uloženog i dobivenog. Kupljena je po preporuci profesionalnog tubista, kolege glazbenika Željka Kerteza iz Koprivnice, koji svira u orkestru zagrebačkog HNK. Izbor je trajao mjesecima i tako je u  Virje stigla više nego dostojna zamjena za instrument koji služi orkestru više od 50 godina, rekao je dirigent Josip Pankarić.

– Tuba je najdublji bas instrument u orkestru. Podloga je svim melodijama, poput kontrabasa u simfonijskom orkestru ili berde u tamburaškom. Odlučili smo se za ovo profesionalno glazbalo jer staro više nije moglo ispuniti kvalitetu koju našim sviranjem postižemo.

Novu su tubu platili tridesetak tisuća kuna, a nabavku je s 2500 kuna pomogla i Općina Novigrad Podravski, kaže Pankarić pojasnivši da su se susjedi, uvažavajući argumente, odazvali pozivu iz Virja. Naime, u virovskom Puhačkom orkestru trenutno svira petero mladih glazbenika iz Novigrada, već je sada izgledno da će ih biti još, a cijeli se orkestar rado odaziva i svira Novigracima kad god im to treba.

Inače, Puhački orkestar nastao je na temeljima Limene glazbe DVD-a Virje, osnovane prije 134 godine. Pankarić kaže da su članovi orkestra, njih pedesetak, ne samo ponosni što su nastavili ovu vrijednu tradiciju, već su itekako motivirani pokazati koliko se kvalitetno može svirati. Osim mladih glazbenika, u orkestru su i oni stariji bez glazbenog obrazovanja, pa za njih redovno organiziraju interne tečajeve.

A s obzirom na ambiciozne planove, vjeruju da će nabaviti još novih kvalitetnih glazbala, prvenstveno saksofona i eufonija.

I uvjereni su da će i dalje uživati potporu cijelog Virja i susjednih općina.

Snimila Sonja Barčanec.
Snimila Sonja Barčanec.
GRAF FOTO, PUHAČKI ORKESTAR DVD-A VIRJE PREDSTAVLJA NOVU TUBU
GRAF FOTO, PUHAČKI ORKESTAR DVD-A VIRJE PREDSTAVLJA NOVU TUBU
GRAF FOTO, PUHAČKI ORKESTAR DVD-A VIRJE PREDSTAVLJA NOVU TUBU
zatvori