Četvrtak, 25. travnja 2024.

Predavanje o planetima oko drugih zvijezda u petak u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’

Doznajte više o jednoj od najintrigantnijih tema suvremene astronomije

‘Potraga za egzoplanetima’ naslov je popularno-znanstvenog predavanja iz astronomije koje će Damir Hržina sa Zvjezdarnice Zagreb održati u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ u petak, 22. studenoga.

Egzoplaneti su planeti oko drugih zvijezda. Istraživanje nebeskih prostranstava u sprezi s tehnološkim razvitkom značajno nam je proširilo spoznaju o strukturi svemira. Novo poglavlje u slagalici otvoreno je krajem prošlog stoljeća kada su po prvi puta otkriveni planeti koji se nalaze izvan Sunčeva sustava. Dva desetljeća kasnije broj otkrivenih egzoplaneta narastao je na više od 4000, a potvrda značaja ovih istraživanja je i Nobelova je nagrada koja je ove godine dodijeljena i za prvo otkriće planeta koji kruži oko zvijezde slične Suncu. U budućnosti će osim otkrivanja, utvrđivanja elemenata staza i fizičkih karakteristika egzoplaneta poseban naglasak biti dan i na analizu sastava njihovih atmosfera te mogućim naznakama života.

Predavanje organiziraju Astronomsko društvo Koprivnica i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”, a na rasporedu je u petak, 22. studenoga s početkom u 18 sati u Čitaonici tiska.

DAMIR HRŽINA, (Zagreb 1971.) dipl. ing strojarstva. Diplomirao na Strojarskom fakultetu u Zagrebu (1998.). Djelatnik Zvjezdarnice od 1999. godine. Astronomske članke objavljivao u časopisu Čovjek i svemir. Radove objavljivao u časopisima Solar Physics, Sun and Geosphere i Hvar Obs Bull. Autor Karte zvjezdanog neba (Zagreb 2001.) i Vrteće karte neba (Zagreb 2003. i Zagreb 2011.). Zamjenik urednika časopisa Čovjek i svemir. Glavni i odgovorni urednik časopisa Bolid (2006.-). Uređivao internetsku stranicu projekta e-škole. Tajnik HAD-a (2008.-2012.), predsjednik AAD-a Zagreb od 2003. i tajnik Zagrebačkog astronomskog saveza (1999.-2008.). Član Državnog povjerenstva za susrete i natjecanja iz astronomije (2000.-2009. i 2011.-), predavač na ljetnim školama i seminarima za nastavnike. Voditelj Hrvatskog olimpijskog tima na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi (2007.-2010.) i Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (2011.-)

zatvori