Petak, 19. travnja 2024.

AKCIJA MARTINJE Policija pojačano nadzire promet: čuvajte sebe, druge sudionike u prometu, a i svoj novčanik

Opasnost je velika i kazne su visoke pa zaista nema razloga da vozite nakon što ste konzumirali alkohol

Bliži nam se Martinje, praznik krštenja mošta u vino. Upravo u dane martinjskog vikenda mnogi ljubitelji vina pretjeraju u njegovoj konzumaciji i često u alkoholiziranom stanju sjedaju za upravljače vozila. Stoga će Policijska uprava koprivničko-križevačka tradicionalno pojačano nadzirati promet s posebnim naglaskom na alkoholiziranost vozača.

Pojačani nadzor prometa počinje u petak 8. studenoga i trajat će sve do ranih jutarnjih sati utorka 12. studenoga. Policija će posebno paziti na to jesu li vozači u alkoholiziranom stanju. Konzumacija alkohola smanjuje osjećaj odgovornosti vozača te istovremeno otežava zapažanje i usporava reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća pa iz Policijske uprave koprivničko-križevačke pozivaju vozače da ne sjedaju za volan u pijanom stanju.

Za vrijeme prošlogodišnje akcije Martinje, policijski službenici su izvršili nadzor 399 vozača te sankcionirali 185 prometnih prekršaja, od čega su 53 vozača sankcionirana zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Vozilima je pod utjecajem alkohola upravljalo 11 mladih vozača.

Upravo mladim vozačima, ali i svima koji će u društvu proslaviti Martinje, savjetuje se korištenje instituta “dogovornog vozača” odnosno da se jedna osoba u društvu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu odredi za vozača i da ta osoba ne konzumira alkohol, naglasila je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko križevačke Mirela Škvorc.

zatvori