Srijeda, 24. travnja 2024.

U zimskim uvjetima pazite da dobro očistite vozilo od snijega, leda i vode, spremaju se strože kazne

Policijska uprava koprivničko-križevačka upozorila je sve vozače da od petka, 15. studenoga počinju postupanja vezana za zimsko razdoblje u prometu.

Policijski će službenici, između ostaloga, kontrolirati imaju li vozači na svojim vozilima potrebnu zimsku opremu, podsjeća voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke Mirela Škvorc:

– S obzirom na to da je u prometu najviše osobnih automobila, oni od zimske opreme trebaju imati sve četiri zimske gume, a dozvoljene su i ljetne gume s dubinom utora 4 milimetra i lancima za snijeg pripravnim za postavljanje koji se nalaze u vozilu. Prije toga bi bilo dobro da vozači provjere kako te lance staviti na kotače.

Ilustracija
Ilustracija / snimio Marko Posavec.

U kolovozu je došlo do izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja je donijela veće novčane kazne za vozače bez propisane zimske opreme. Dosadašnja kazna od 700 kuna tako se popela na 1000 kuna. Novost je i da će vozači sa svojeg vozila osim snijega i leda morati očistiti i vodu koja se prikuplja na krovu vozila.

– Posebno apeliramo na vozače teretnih automobila da ne očiste od snijega samo prednju i stražnju stranu vozila, već da snijeg i led očiste i s krova. Snijeg i led koji se nalazi na krovovima vozila ili prikolica potencijalna je opasnost jer u zavojima može pasti na druga vozila ili pješake, a voda s krova može izazvati i poledicu na kolniku.

Ako vozači ne očiste svoje vozilo od vode na krovu vozila ili prikolicama bit će kažnjeni s 1000 kuna. Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke sve vozače pozivaju na oprez te da u zimskim uvjetima budu posebno oprezni u prometu.

Više informacija uz savjete i upute sudionicima u prometu možete pronaći na internetskim stranicama PU koprivničko-križevačke.

zatvori