Srijeda, 27. ožujka 2024.

POČINJE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE Stiže deset tisuća doza cjepiva, dr. Radiček: To je najbolja metoda za zaštitu od ove bolesti

Ovosezonsko cijepljenje protiv gripe počinje u srijedu, 6. studenoga, a u Koprivničko-križevačku županiju stiže 10.000 doza, što je 10 posto više nego lani.

Kako bi bilo efikasnije, ovogodišnje nabavljeno cjepivo je četverovalentno – protiv četiri soja gripe, ističe voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Darko Radiček:

– Od srijede 6. studenoga u cijeloj zemlji, pa tako i u našoj županiji kreće cijepljenje. Mi u zavodima imamo određeno vrijeme cijepljenja od 8 do 12 sati svakog radnog dana.

Cjepivo je kao i svake godine namijenjeno prioritetnim skupinama, pojašnjava doktor Radiček:

– Cjepivo je prvenstveno namijenjeno svima starijima od 64 godine te kroničnim bolesnicima svih dobi. Cijepe se i zaposlenici i štićenici domova za starije osobe, zdravstveni djelatnici i trudnice.

Županijski Zavod za javno zdravstvo zasad nema evidentiranih slučajeva gripe. Prošle godine je vrhunac gripe bio u siječnju i veljači, a dr. Radiček napominje da se od gripe najbolje štitimo upravo cijepljenjem:

– Cijepljenje je u svakom slučaju najbolja zaštita jer njime dižemo vlastiti imunitet. Ono je u svakom slučaju efikasnije od nekih drugih alternativnih metoda kao što je uzimanje C vitamina, pijenje toplih napitaka, konzumiranja voća i povrća… Ne kažem da su to loše metode, ali cijepljenje je provjerena metoda koja sigurno najbolje štiti od gripe.

Građani koji ne pripadaju rizičnim skupinama, a žele se od gripe zaštititi cijepljenjem to mogu uz nadoplatu u dogovoru sa svojim liječnikom obiteljske medicine, ističe doktor Radiček.

zatvori