Petak, 19. travnja 2024.

OPĆINA DRNJE: ‘I dalje ulažemo u kvalitetu života naših žitelja, želja nam je da mladi ovdje žive i zasnuju obitelji’

U Općini Drnje završilo je nekoliko interesantnih natječaja, no isto tako aktivno je nekoliko natječaja preko kojih stanovnici Drnja, Torčeca i Botova i dalje mogu ostvariti pravo na općinske subvencije.

Jedan od onih koji je završio je natječaj za učeničke i studentske kredite koje će dobiti svi koji zadovolje postavljene kriterije, kaže načelnik Petar Dombaj:

– Želja nam je pomoći školovanje naših mladih ljudi. Odobreni kredit mogu koristiti do kraja školovanja, pod uvjetom da redovno upisuju višu godinu škole ili studija – pojašnjava načelnik.

Općina Drnje dosad je s 400 kuna mjesečno kreditirala pedesetak studenata i s 200 kuna mjesečno sve srednjoškolce koji su izrazili želju i potrebu. Završe li školovanje u roku, kredite koje im je Općina odobrila za školovanje ne moraju vratiti.

Kad je riječ o skrbi o učenicima, iz Općine ističu da proračunskim novcem prate i osnovnoškolce. Općina je tako financirala bilježnice i sufinancirala radne bilježnice za oko 120 drnjanskih osnovaca.

– Želimo našoj djeci pružiti najbolje uvjete za školovanje – kaže načelnik Dombaj.

Petar Dombaj. Foto: Koprivničko-križevačka županija.

U Općini su svjesni da je pristup informacijama važan u svakodnevnom životu, bez obzira na to je li riječ o učenicima, poduzetnicima ili pak ostalim odraslim žiteljima. Stoga su odlučili pomoći im ostvariti kvalitetan pristup internetu, kaže načelnik Dombaj:

– Danas se ne može bez interneta, a optički je svakako budućnost. Naš je cilj da moderniziramo općinu za što je glavni preduvjet dostupnost internetu koja do sada nije bila na zadovoljavajućem nivou.

Zato se u drnjanskoj općini trenutno radi na stvaranju vrhunskih tehničkih uvjeta: postavlja se optički internet. Projekt vrijedan 2 milijuna kuna provodi tvrtka Pro-Ping.

– Pro-Ping postavlja svoju mrežu koja nije štetna. Za to koristi HEP-ove betonske stupove. Želja nam je da ponude najkvalitetniju uslugu i po najpovoljnijoj cijeni, a na mještanima je da sami izaberu pružatelja usluga. Općina im sufinancira 750 kuna za optički priključak na svoj stambeni ili poslovni objekt bez obzira na to kojeg pružatelja usluge izaberu – kaže drnjanski načelnik.

U drnjanskom proračunu osiguran je i novac za kupnju i adaptaciju kuća. Na raspisan natječaj stiglo je 14 zahtjeva, a komisija je odlučila da ih je 8 pravovaljanih kojima je i odobrena ova subvencija:

– Riječ je o potpori kojom zadržavamo mlade ljude u našoj sredini. Općina im sufinancira 20% od kupoprodajne cijene, ali maksimalno 40.000 kuna za kupnju kuće ili za gradnju nove. Za adaptaciju je predviđeno 10.000 kuna po korisniku. U proračunu za tu namjenu imamo osigurano 200.000 kuna, no neće biti problem povećati tu stavku bude li potrebno – poručuje Dombaj.

Među kriterijima za dodjelu ove subvencije su vlasništvo nad nekretninom, stupanj obrazovanja, potvrda o nekažnjavanju i minimalno godinu dana radnog staža. Bitno je još naglasiti da ova mjera demografske politike ide drugu godinu zaredom nakon što je prve godine njih devet koristilo sredstva iz ove mjere.

Dodatna mjera koja je na raspolaganju Drnjancima je sufinanciranje vodovodnog priključka, odnosno pripreme za priključak. Tako omogućavaju žiteljima da imaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi, kaže načelnik Dombaj:

– Nažalost, nije točno što mnogi smatraju da je bunarska voda zdrava. Veliki je broj bunara zagađen, voda zbog raznoraznih razloga nije za piće. Stoga smo na Općinskom vijeću odlučili da ćemo svakome tko se odluči priključiti na javni vodovod dodijeliti 2500 kuna. Sam priključak na vodovod je besplatan, no postoje troškovi izrade priključka za što našim građanima dajemo novac iz općinskog proračuna.

A prema odazivu, čini se da su građani drnjanske općine prepoznali vrijednost ove potpore. Mjesečno u Općini u prosjeku zaprime tri zahtjeva za ovu subvenciju, čime raste i broj priključenih na javni vodovod. U Općini su uvjereni da će ovom subvencijom uspjeti ispuniti svoju obvezu iz projekta Aglomeracija – sa sadašnjih 37% povećati priključenost domaćinstava na javni vodovod na 70%.

Raznim mjerama poput osiguranja, kupnje stoke i podizanja trajnih nasada, Općina Drnje potiče i poljoprivrednu proizvodnju. A podizanje kvalitete života i komunalnu uređenost potiču i sufinanciranjem rušenja starih kuća – sa 7000 kuna.

A kako bi osigurali potreban novac, u drnjanskoj općini i dalje provode politiku rješavanja imovine od koje nemaju koristi. Tako su pokrenuli postupak izlaska iz vlasništva Glasa Podravine i prema društvenom ugovoru zatražili isplatu svog vlasničkog udjela od 5,17%. Premda je riječ o nominalnoj vrijednosti od 290.000 kuna, smatraju realnim da će zbog teške financijske situacije u tvrtki prihodovati oko 100 tisuća kuna.

– Bit će to dodatni prihod koji ćemo usmjeriti na zadovoljenje potreba naših žitelja – poručuje načelnik Petar Dombaj.

zatvori