Foto: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović"
Koprivničanci su u srijedu, 13. studenoga u koprivničkoj knjižnici prisustvovali premijernom predstavljanju knjige ‘Oliver – trag u beskraju’ Zlatka Galla koju su koprivnički knjižničari organizirali povodom Mjeseca hrvatske knjige.

Premijerna predstavljanja knjiga u vrijeme Interlibera najčešće se odvijaju u Zagrebu ili Splitu, a posebno knjiga ove tematike, ali zahvaljujući nakladniku Nevenu Kepeskom Koprivnica je dan nakon što je knjiga izašla iz tiska predstavljena u Koprivnici. Da bi predstavljanje bilo potpunije pobrinula se obitelj Hraščanec koja je svirala i pjevala Oliverove pjesme.

Foto: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”

Zlatko Gall na početku je predstavljanja knjige zahvalio supruzi pokojnog Olivera, Vesni Dragojević, na dopuštenju i materijalima koje je koristio da bi napisao ovu knjigu. Posjetitelji su saznali da su se Vesna i Oliver upoznali u Dubrovniku te da je to bila ljubav na prvi pogled, a Oliver je kratko vrijeme svirao s Dubrovačkim trubadurima. Prvo razdoblje njihovog zajedničkog života bilo je vrlo teško jer Oliver nije imao stalne svirke, a samim time ni izvore prihoda. Tek s početkom suradnje sa Zdenkom Runjićem i nakon nekoliko pokušaja i pogrešaka 1974. Oliver pobjeđuje na Splitskom festivalu s pjesmom “Ča će mi Copacabana” te time počinje njegov glazbeni uzlet.

Ipak Oliver tek s pjevanjem Gibonnijeve “Cesarice” postaje apsolutna zvijezda. Gibonni je “Cesaricu” napisao za sebe, ali nakon razgovora s Runjićem nosi pjesmu Oliveru koji je prvo svira na klaviru i zaključuje da mu zanimljivo zvuči te od Gibonnija traži tekst pjesme. Gibonni je pjesmu napisao na komad papira kojeg je u međuvremenu Oliverov histerični koker španijel pojeo te ju nakon toga Gibonni po sjećanju ponovno piše tako da ne znamo kako je original pjesme zvučao. S Cesaricom počinje Oliverova postrunjićevska era za koju Gall smatra da je glazbeno puno kvalitetnija.

Foto: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”

Oliver je bio strastveni igrač biljara, a kad je putovao s Dupinima uvijek se prije i nakon nastupa kartalo. Oliverov dalmatinski temperament bio je vrlo natjecateljski te nije volio gubiti, od nikoga, tako da nakon toga može nekoga zezati danima.

Uz zanimljive situacije iz Oliverova živova i glazbenu pratnju obitelji Hraščanec, večer sa Zlatkom Gallom i moderatorom-nakladnikom Nevenom Kepeskim prošla je u hipu, a sve koje zanima više o Oliverovom životu i stvaralaštvu potičemo da pročitaju knjigu “Oliver – trag u beskraju”.

Tekst: Petar Lukačić
Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”