Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO: NICOTIANA 3 Koprivničko-križevačka policija predvodila veliku akciju uhićenja krijumčara duhana

Velika istraga koju je predvodila Policijska uprava koprivničko-križevačka rezultirala je uhićenjem jedanaestorice osumnjičenika koji su se udružili u ilegalni lanac krijumčarenja duhana. Osim što su stekli veliku imovinsku korist, državnom proračunu uskratili su više od 30 milijuna kuna nenaplaćenih trošarina.

Kriminalističko istraživanje nosilo je kodni naziv Nicotiana 3, a proveli su ga policijski službenici PU koprivničko-križevačke u suradnji s Ravnateljstvom policije i Carinskom upravom te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-om). Uhićena su osmorica hrvatskih državljana, dvojica državljana Slovenije i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, a sumnjiči ih se za počinjenje više kaznenih djela zločinačkog udruženja, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine.

Operirali su na području PU koprivničko-križevačke, PU bjelovarsko-bilogorske, PU zagrebačke i PU krapinsko-zagorske. U Republiku Hrvatsku protuzakonito su unijeli najmanje 52 tone duhana u listu, dobavljenog preko više država članica Europske unije. Taj su duhan većim dijelom obradili i potom plasirali na crno tržište u Hrvatskoj.

Time su, prema osnovanoj sumnji koju je utvrdila policija, od ožujka do listopada ove godine ostvarili znatnu protupravnu imovinsku korist te neplaćanjem trošarina oštetili državni proračun za iznos od najmanje 31,6 milijuna kuna.

Osumnjičenici su završili u pritvoru i protiv njih je podnesena kaznena prijava USKOK-u.

(PU koprivničko-križevačka)

Foto: PU koprivničko-križevačka
Foto: PU koprivničko-križevačka
Foto: PU koprivničko-križevačka
Foto: PU koprivničko-križevačka
zatvori