Četvrtak, 18. travnja 2024.

Načelnik Perok: Općina Virje primjer je kako se uspješno koriste sredstva iz europskih i nacionalnih fondova

Općina Virje primjer je uspješnog korištenja sredstava iz europskih, ali i nacionalnih fondova u realizaciji svojih projekata.

Rekao je to načelnik Općine Mirko Perok na konferenciji za medije u sjedištu podravsko-prigorskog HDZ-a na kojoj su uz njega bili i predsjednik županijske organizacije stranke Darko Sobota i saborski zastupnik Damir Felak.

Općina Virje provodi četiri projekta koji se financiraju iz europskih fondova i resornih ministarstava. U općini je tako sufinanciranjem iz europskih fondova izgrađeno reciklažno dvorište, obnovljena tržnica te se uređuju dvije ulice s kružnim tokom. Općina je prva pokrenula i provodi i projekt “Zaželi” vrijedan 1,3 milijuna kuna, istaknuo je načelnik Perok:

– Što se tiče zaštite okoliša, iako smo izgradili reciklažno dvorište, iduće nam je godine plan sanirati odlagalište otpada Hatačanova za što imamo dobivenu lokacijsku dozvolu, a do kraja godine i građevinsku dozvolu. Vrijednost radova je 15 milijuna kuna i također će biti financirani s 85% iz europskih fondova – najavio je načelnik.

Što se tiče izgradnje kanalizacijske mreže i pročistača otpadnih voda, Općina je u proteklih 10 godina uložila više od 50 milijuna kuna, a načelnik Perok istaknuo je da su u tim projektima odlično surađivali s Hrvatskim vodama. Općinska naselja Šemovci i Hampovica trenutno su projektu Aglomeracije Koprivnica koji se provodi pa će tako sva mjesta Općine Virje biti pokrivena vodovodnom i kanalizacijskom mrežom.

Naposljetku je načelnik Perok zaključio da su mogućnosti korištenja sredstava i fondova Europske unije velika, ali važno je imati spremne projekte, a naglasio je i sveprisutnu pomoć Koprivničko-križevačke županije.

zatvori