Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Suvalj (Mreža) kritizirao odluku o prodaji preostalih udjela u plinskom biznisu i prozvao Gradsku upravu za netransparentnost

Koprivnički ogranak Mreže nezavisnih lista putem svog gradskog vijećnika Ivice Suvalja kritizirao je danas odluku o prodaji preostalih 25 posto udjela u plinskom biznisu.

Suvalj je tu odluku prozvao netransparentnom, izrazivši čuđenje s obzirom na to da, kad je Grad prodao 75 posto udjela početkom 2017. godine, govorilo se da dolazi jak strateški partner koji će donijeti brojne dobre stvari za Koprivnicu:

– Sadašnja odluka o prodaji preostalih 25 posto otvara mnoga pitanja, ali jedno se odmah nameće: Zašto se prodaje plin i zašto se prekida odnos s jakim strateškim partnerom i njemu se želi prepustiti sve? Znači, iako je u tom trenutku to bio najbolji partner i tako dalje, s njim ćemo prekinuti odnose, prodat ćemo i nemamo više veze s tim – pita se Suvalj.

Suvalj je ustvrdio da je lanjska dobit KC plina bila veća od tri milijuna kuna od čega je Komunalac dobio oko 800 tisuća, a KC opskrba oko 522 tisuće kuna. Pritom je naglasio da opće zajedničke poslove za obje tvrtke radi Komunalac i na tome, kazao je, godišnje uprihodi sigurno više od milijun i pol kuna.

Mrežin gradski vijećnik podsjetio je i na dug u Komunalcu od 16 milijuna kuna koji je pokriven prodajom plinskog biznisa RWE-u te na 15 milijuna kuna koliko je Grad dugovao Komunalcu, a od čega je prema zapisniku s Nadzornog odbora Komunalca koji je Suvalj nedavno predočio novinarima, gradonačelnik znao samo za 5 milijuna.

– Postavljam otvoreno pitanje: Pa kako je to moguće? Ako on to nije znao, koliko toga tek mi ne znamo? Putem medija tražim da gradonačelnik jasno i nedvosmisleno odgovori na pitanja: Kako je moguće da nije znao za toliki dug? Zbog čega je taj dug nastao i tko je za to odgovoran, te tko je skrivao po ladicama te dugove? Što je gradonačelnik kada je pobijedio na izborima učinio u pogledu toga i je li itko odgovarao za to?

Netransparentnost se, kaže Suvalj, očitovala nedavno i na Gradskom vijeću kada je dana suglasnost Komunalcu za refinanciranje kredita, što je zapravo već bilo učinjeno dva mjeseca ranije. Zbog svega toga, kao gradski vijećnik postavlja pitanje je li ijedno financijsko izvješće dano vijećnicima na usvajanje u proteklih nekoliko godina bilo točno i istinito, a ceh loših odluka, zaključio je, pada na leđa građana jer se pokriva podizanjem troškova režija.

zatvori