Četvrtak, 18. travnja 2024.

Koprivničke pjesnikinje nagrađene na književnim festivalima u Vukovaru

Koprivničke pjesnikinje su ovog vikenda primile književne nagrade na festivalima koji promiču pjesničko stvaralaštvo vezano uz sjećanje na Vukovar.

U finale Festivala neobjavljene domoljubne poezije “Grad u školjci” koji organizira Udruga braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, ušli su literarni radovi koprivničkih pjesnikinja Ane Jakopanec, Zdenke Čavić i Ankice Bistrović.

Deset finalista je na svečanosti održanoj u kongresnoj dvorani Lavoslav Ružička u Vukovaru okupljenima recitiralo svoje radove.

Prosudbena komisija je pjesmu “Moj prijatelj i ja branitelj” Koprivničanke Ane Jakopanec proglasila drugoplasiranom te joj je uručena nagrada.

Literarni radovi pjesnika finalista bit će, uz još dvadesetak pjesama koje su također prijavljene na natječaj, obavljeni u Zborniku domoljubne poezije.

Koprivnička pjesnikinja Ankica Bistrović je osim sudjelovanja na Književnom festivalu “Grad u školjci” sudjelovala i na Predvečernjem spomenu na žrtvu Vukovara 1991. godine. Tamo joj je uručena plaketa Matice hrvatske za osvojeno prvo mjesto na Petom natječaju za kraće književno djelo o Hrvatskom domovinskom i obrambenom ratu.

– Ove pjesme posvetila sam svim braniteljima koji su u vrijeme opake stvarnosti prekinuli studije, napustili radna mjesta i svoje domove, obukli odoru Hrvatske vojske i stavili na raspolaganje svoj život za obranu domovine. Nikada nitko neće moći izmjeriti snagu hrabrosti koja je branila svoje tlo po cijenu života, niti izmjeriti količinu isplakanih suza onih koji su čekali povratke svojih najmilijih. Ili onih, koji su rasuti po svijetu, tražili utočišta – poručila je Ankica Bistrović uz zahvalu Matici hrvatskoj što promiče pisanje o Domovinskom ratu.

zatvori