Petak, 19. travnja 2024.

INTERVJU Gradonačelnik Mišel Jakšić: Najvažniji nam je cilj sačuvati ugled koji su stvarale generacije Koprivničanaca

Grad Koprivnica danas slavi svoj 663. rođendan. Tim povodom gradonačelnik Mišel Jakšić za Dravu.info govori o sadašnjoj Koprivnici i njenim perspektivama.

Gradonačelniče, Koprivnica slavi svoj dan. Da je danas bilo puhanja svjećica na torti, što bi gradonačelnik poželio?

– Gradonačelnik bi prije svega poželio da Koprivnica i dalje ostane tako otvorena i takvog pozitivnog i marljivog duha koji su brojne generacije stvarale i stvorile. Poželio bih da i dalje čuvamo ugled koji ima naš grad i u Hrvatskoj i šire izvan granica Lijepe naše i to je najvažniji cilj koji moramo imati i koji moramo ostvariti. Ceste, pruge, škole, vrtići – sve će to doći, ali ugled, respekt i poštovanje je nešto što se jako teško stiče, a lako se izgubi. Kada bismo danas pogledali godinu dana unatrag, definitivno moram reći da bih volio vidjeti početak radova na školi na Podolicama, početak radova na dvorani škole Đuro Ester, početak radova na Zrinskom trgu, naravno uz sve ostale investicije koje nam dolaze u narednom periodu.

Sve su to projekti o kojima se godinama priča u Gradu Koprivnici. Čini se da je došlo vrijeme da se oni konkretno realiziraju i ta je odgovornost zapala baš vama.

– Toliko se priča o tim projektima da više nitko u njih ni ne vjeruje. I oni koji su počeli vjerovati misle da sam samo ja lud. Moram naglasiti da smo si unazad zadnjih godinu – dvije zadali zadatak da ćemo napraviti jednu snažnu konsolidaciju gradskih financija, stvoriti okvir za pokretanje novih investicija na području grada Koprivnice. Danas mogu reći da će Koprivnica biti spremna ako treba i sama iznijeti ove pobrojane investicije.

Snimio Marko Posavec.

Spomenuli ste maločas financijski ili kreditni okvir, relativno novi termin u životu građana Koprivnice. Mnogi to nisu razumijevali, nisu znali, pa i među nama novinarima je bilo rasprave. Dakle je li riječ o kreditu ili o čemu drugome?

– Ako pričamo o posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, ovaj put moram odgovorno reći da mi je žao da – ili se nismo shvatili (kao što pjeva Zdravko Čolić) ili smo bili malo zlokobni. Nema nikakvih novih kredita. Radi se o sklapanju jedne poslovne suradnje s našom domaćom lokalnom Podravskom bankom na koju smo jako ponosni i sretni smo što je u našem gradu. S financijsko-poslovne strane smo sretni što smo uspjeli dogovoriti uvjete koje nismo u tom trenu uspjeli dobiti ni od jedne druge banke. Sve ono što imamo u Komunalcu, a to je kredit za Pevec, i u Komingu, s time da je tu Koming u specifičnijoj situaciji jer je dobio puno velikih natječaja za koje treba davati velike bankovne garancije –  to sve dalje ne rješavamo s više banaka nego samo s Podravskom bankom. Ključ ovog refinanciranja, ne kreditiranja, je samo u tome da nam se dramatično smanjuju kamate i troškovi. Pevec ulazi u plus u svojem redovnom poslovanju, iako je tako unazad nekoliko godina, ali sada ulazi u opipljivi plus jer smanjujemo troškove za više od 300.000 kuna. Koming ulazi u onu zadnju fazu financijske i poslovne stabilizacije u kojoj je unazad nekoliko godina.

Gradonačelniče, kada bi se spomenula Koprivnica uvijek je asocijacija bila na Podravku i na SDP. Koprivnica je slovila kao mjesto neprobojno ostalim političkim strankama. Danas se o Koprivnici razmišlja i na drugi način. Nove tehnologije, novi način života, nagrade za nešto što ovog trenutka predstavlja budućnost života građana…

– Vjerojatno su se Podravka i SDP spojili s obzirom na to da i Podravka i SDP imaju službenu boju crvenu. Crvena je boja srca, boja ljubavi, boja borbe, a naša Podravka je prepoznata po tome da je kompanija sa srcem i da ima kroz sva ova desetljeća radnike koji su bili spremni i boriti se i odricati za opstanak i razvoj kompanije. Kada pričamo o nekim novim stvarima koje su došle u naš grad, izuzetno mi je drago da neki projekti na koje smo gledali prije 5,10 ili 15 godina kao nešto što je zabava za javnost, ili za prikupljanje nekih nagrada u Koprivnici su postali evergreeni. Elektromobilnost, električni bicikli, javni gradski bicikli, šparne hiže, novi modeli gradnje kuća – sve to je polako zaživjelo u ovom gradu i drago mi je da je prepoznato i van granica naše grada.

Koliko su građani to više prepoznali i počeli primjerice kupovati električne automobile ili graditi svoje domove po ovim novim energetski učinkovitim modelima gradnje?

– Moram naglasiti da unazad godinu ili dvije imamo jako puno upita i za polje elektromobilnosti i same punionice, kako se mogu koristiti i funkcionirati. Kada pričamo o novim gradnjama, puno češće nego prije dobivamo upite kako ići u nisku energetsku ili pasivnu gradnju. Naravno nije to još uvijek 100%, ali trend je jasan i on je očito zadan. Puno razvijenije zemlje od nas krenule su u tom smjeru. Ono što nas veseli kada pričamo o novim iskoracima je to što je Komunalac ušao u fazu modifikacije svog poslovanja. Kada pričamo o nagradama za ekologiju ili ‘Eco city’ nagradi, možemo se pohvaliti da smo u top gradovima Republike Hrvatske po razvrstavanju i odvajanju otpada. To je nešto gdje trebamo pohvaliti Komunalac, ali sigurno trebamo pohvaliti i građane. To govori koliko je održivi razvoj zaživio među građanima ovoga grada.

S druge pak strane, često imamo prilike čuti da je sve to osnova da Komunalac povisi cijene.

– Nema nikakvih povišenja cijena i ono što se ovih dana zavrtilo u medijima da Vlada razmatra provedbe nekih uredbi plaćanja odvoza otpada, mi se već danas spremamo za to s novim kalkulacijama gdje je naš cilj da nema dizanja cijena.

Hoće li to biti ekonomski održivo za Komunalac?

– Komunalac je danas ekonomski održiva tvrtka koja je jedna od lidera kada pričamo o komunalnim djelatnostima ne samo u našoj županiji, nego i na cijelom hrvatskom sjeverozapadu.

Gradonačelniče, jeste li ovog trenutka zadovoljni razvojem i efektima malog i srednjeg poduzetništva u gradu? Je li to dovoljno?

– Kada pričamo o razvoju poduzetništva u gradu Koprivnici tu moramo priznati da mi desetljećima imamo specifičnu situaciju koju ima malo gradova u Republici Hrvatskoj, pa čak nekada i u bivšoj Jugoslaviji. Mi smo grad koji je desetljećima okrenut prema velikim gospodarskim sustavima koji su generirali ogroman broj radnih mjesta: Podravka, Belupo, Hartmann, Carlsberg, Podravska banka, bili su tu i Bilokalnik i Izvor, Sloga… U tim vremenima nismo imali taj jedan mindset kao što ima Međimurje koje se više okreće malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu. Ono što danas moram reći je da su ti trendovi krenuli u jednom pozitivnom smjeru. Imamo dosta malih i srednjim poduzetnika na koje smo svi ponosni. Neću ih poimence nabrajati jer uvijek nekoga zaboraviš pa je netko razočaran. I naši obrtnici su okrenuli svoje trendove i dalje razvijaju tu jednu snažnu tradiciju koju obrtništvo ima u Gradu Koprivnici. Tu moram zahvaliti gospođi Jasmini Markoti (tajnici Udruženja obrtnika, op. ur.) i njezinim suradnicima na svemu što čine danas i svemu što je bilo u prošlosti. Obilježili smo 100 godina Domoljuba koji je pokrenut upravo kao obrtnički dom. Podravka i veliki sustavi su nastali iz nekih malih obrta i drago mi je da tu imamo jedan pozitivan zaokret. I ove poduzetničke mjere koje smo nedavno donijeli su rezultirale time da već sada imamo četiri nova klijenta i nove tvrtke koje ulaze u naše poduzetničke zone.

Snimio Marko Posavec.

Puno bi se moglo pričati o realiziranim projektima, jedan je svakako Inkubator kreativnih industrija na koji ste vi i osobno ponosni, kako ste i sami rekli tijekom svečanosti otvorenja. Spomenuli ste projekte koje planirate realizirati i za koje je vjerovati da će to doista tako i biti iduće godine, ali evo – Koprivnica u sljedećih pet godina?

– Koprivnica će biti grad jednosmjenske nastave u osnovnim školama. Siguran sam da ćemo i dalje, s obzirom na ekipu koju imamo, biti ponosni na naše vrtiće. Vjerujem da će Sveučilište Sjever u idućih pet godina ne samo probiti brojku od 1000 studenata, nego da će početi dokazivati zašto ponavljamo kao mantru da je Sveučilište Sjever prigoda da dobijemo novu Vegetu. Komunalna infrastruktura i sve ono po čemu smo poznati i po čemu se dičimo i kroz aglomeraciju i naše investicije bit će podignuto na jedan viši nivo. Ono što nam mora svima biti cilj – svi živimo od gospodarstva, da i dalje ljubomorno čuvamo tu strukturu i snagu gospodarstva koju naš grad ima i nosi u sebi. Da ne ispadne da samo gledamo u svojim malim mikrokozmosima, nadam se i vjerujem, a to i ponavljam, da za pet godina i brza cesta i pruga trebaju biti u Koprivnici.

zatvori