Subota, 20. travnja 2024.

HDZ-ov odbor za sport zasjedao u Koprivnici, Sobota: Naša je županija među najboljima po izgradnji sportske infrastrukture i razvoju sporta za mlade

Prva zajednička sjednica Stručnog odbora za šport HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i nacionalnog Odbora za šport HDZ-a održana je danas u Koprivnici, a glavna joj je tema bila strategija razvoja sporta u manjim sredinama.

– U proračunu Koprivničko-križevačke županije koji će biti izglasan u ponedjeljak predviđeno je više od 1.650.000 kuna za razvoj sporta. U županiji se gradi pet novih sportskih dvorana koje su vezane uz osnovno školstvo, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, iz svojih sredstava – rekao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Darko Sobota, istaknuvši kako ovdašnjoj stranačkoj organizaciji predstavlja veliku čast to što je sjednica održana upravo u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Snimila Ivona Rož.

Sportske dvorane tako će imati 18 od 22 općine. Taj podatak stavlja našu županiju na listu ponajboljih županija u kategoriji izgradnje sportske infrastrukture i razvoja sporta za mlade.

Predsjednica Odbora za šport HDZ-a i hrvatska olimpijka Danira Nakić Bilić izjavila je kako joj je drago što je zajednička sjednica održana u Koprivnici, gradu poznatome po svojim sportskim kolektivima, te pobrojala pozitivne stvari za razvoj sporta otkako je Andrej Plenković na čelu Vlade:

– Osnovan je Središnji državni ured za sport, što znači da je resor sporta postao samostalan, brži i fleksibilniji. Donesen je i prvi strateški dokument razvoja sporta, koji bi trebao biti garancija dugoročnog promišljenog razvoja sporta – kazala je, dodavši kako je u odnosu na 2016. godinu iznos sredstava za sport u državnom proračunu udvostručen: s 200 na 400 milijuna eura. To znači, kako je rekla, više ulaganja u sportsku infrastrukturu u manjim sredinama kako bi što više mladih imalo prilike sudjelovati u sportskim aktivnostima.

Snimila Ivona Rož.

Da je to iznimno poželjno ustvrdio je hrvatski vaterpolski olimpijac Perica Bukić, iznijevši podatak da se u Hrvatskoj vrlo malo ljudi bavi sportom:

– Više od 60% Hrvata ne bavi se apsolutno nikakvom aktivnošću, čak ni rekreativno. Ulaganja u bilo kakav sportski segment silno su vrijedna. Radimo na unapređenju sportskog sustava u Hrvatskoj, koji će postati dostupan svima i šire od velikih središta, koliko god je to moguće – zaključio je Vukić.

Dio sredstava, točnije 100 milijuna kuna, osigurao je Europski socijalni fond u svrhu poticanja osoba s invaliditetom na uključivanje u sportske aktivnosti.

Snimila Ivona Rož.

Poznati križevački olimpijac Branko Zorko napomenuo je kako će zahvaljujući Središnjem državnom uredu za sport i uz podršku Koprivničko-križevačke županije Križevci dobiti dugoočekivanu atletsku stazu, najavivši kako sljedeće godine očekuje otvorenje atletskog stadiona, a dožupan Ratimir Ljubić osvrnuo se na sportske projekte koje Županija podržava, izdvojivši pritom program obuke neplivača.

zatvori