Utorak, 16. travnja 2024.

U Podravini i Prigorju još nije prijavljen nijedan slučaj gripe, cjepiva više nema, ali nove doze stižu uskoro

Gripe još uvijek nema u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji.

Rekao je to Dravi.info voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Darko Radiček:

– Za sada je relativno mirna situacija. Iako su prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj dokazani, mi još nemamo prijavljenih kliničkih slučajeva. To su podaci s jučerašnjim datumom, dakle, 26. studenoga, kad smo morali poslati prijave prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Od liječnika obiteljske medicine i pedijatara nismo za sada zaprimili ni jednu sumnju na gripu.

Epidemiolog Radiček podsjeća i na to da je akcija preventivnog cijepljenja u našoj županiji jako dobro prošla te je dodao da očekuju dodatne doze cjepiva:

– Cjepivo koje smo dobili početkom studenoga smo potrošili. Dva tjedna smo bez cjepiva. Idući tjedan bismo trebali dobiti dodatnu manju količinu cjepiva. Radi se o nekih tisuću doza koje ćemo podijeliti na Koprivnicu, Đurđevac i Križevce. Idući tjedan, kad dobijemo to cjepivo, obavijestit ćemo građane da ponovno mogu doći na cijepljenje.

Za podsjetiti je samo da je u Koprivničko-križevačku županiju stiglo 10.000 doza cjepiva protiv gripe. S obzirom na vrlo velik interes građana da se zaštite od ove neugodne sezonske bolesti, cijela je količina dosta brzo potrošena te se čeka dodatnih tisuću doza cjepiva.

zatvori